MENU

Как да се храните здравословно всеки ден?

zdravoslovno hranene

Как да се храните здравословно всеки ден?

Здравословното хранене не е толкова просто и праволинейно, колкото изглежда. То не е само за избягване на вредните храни и следване на научните теории, които изобилстват ден след ден. Здравословното хранене е до голяма степен познаване на състава на продуктите, защото понякога онова, което е провъзгласено за вредно, всъщност не е. И обратно. Вижте как да се храните здравословно всеки ден, избирайки правилните опции в ежедневното си меню.

1. Масло или Маргарин?
Според специалистите по здравословно хранене, маслото е природен продукт, а маргаринът и производните му са силно преработени. Те често съдържат транс мазнини, които са много по-опасни за здравето в сравнение с наситените мазнини в маслото. Затова избирайте масло – домашно или на доверен производител.

ID-1002224382. Захар или Подсладител?
Захарта няма хранителна стойност и е пряко свързана с наддаването на тегло. Така колкото повече захар ядете, толкова повече инсулин произвежда тялото ви и толкова повече нужда от нея имате. От друга страна, изкуствените подсладители се свързват с промени в настроенията и депресия – от тях също се пълнее, защото забавят храносмилателния процес и повишават апетита. Ето защо е най-добре да се придържате към естествените подсладители (мед, канела, какао, стевия) в напитките и храните, които консумирате. Освен, че са полезни за здравето, те са и чудесни помощници в борбата с наднорменото тегло 😉
Прочетете още:
Хранителен режим с мед за отслабване
3. Обезмаслено мляко или Пълномаслено мляко?
Пълномасленото мляко може да изглежда нездравословно, защото съдържа повече мазнини, но те всъщност подпомагат абсорбирането на витамини А и D, съдържащи се или добавени към млякото. Тези витамини са мастноразтворими, така че ако има малко количество мазнини в онова, което ядете, те няма да бъдат абсорбирани толкова ефективно както при консумация на продукти, богати на мазнини. Освен това пълномасленото мляко ви кара да се чувстате по-сити и по-удовлетворени.

4. Ориз или Паста?

Със сигурност оризът е по-здравословната опция, но предпочитайте кафявия, който е с по-нисък гликемичен индекс. Това означава, че му е нужно по-дълго време да бъде преработен в стомаха и ще ви държи сити по-продължително.

ID-1002193075. Сирене Чедар или Сирене Фета?
Фетата съдържа по-малко количество мазнини и същевременно има по-силен вкус,
затова няколко хапки от него са достатъчни да задоволят нуждите на небцето ви.
6. Пресни плодове или Сушени плодове?
Повечето пресни плодове съдържат над 80 % вода. Така по-високото съдържание на вода означава по-голяма вместимост и следователно повече засищане срещу малко количество калории. Сушените плодове от своя страна може да предизвикат върхове и спадове в нивата на кръвната захар и може да съдържат съединения (като сулфурен диоксид), към които някои хора с чувствителни, дори алергични. Затова хапвайте плодовете пресни или под формата на сок.
Прочетете още:
Как плодовете ни помагат да отслабнем?
7. Млечен шоколад или Черен шоколад?
Освен, че е богат на антиоксиданти, флаваноиди, желязо, магнезий, фосфор, мед и манган, които подпомагат действието на жизненоважни органи и защитават от разкови заболявания, черният шоколад съдържа значително по-малко въглехидрати (под формата на фруктоза) в сравнение с млечния или белия шоколад. Поради това подпомага превенцията срещу инсулинова резистентност. Освен това, черният шоколад е по-засищащ, а горчивият му вкус не ви позволява да прекалите с дажбата. Затова, когато ви се прияде нещо сладичко, отчупете си парченце от него.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.