MENU

5 „вредни“ храни, които всъщност са полезни

 

5 „вредни“ храни, които всъщност са полезни

5 „вредни“ храни, които всъщност са полезни

Специалистите по здравословно хранене и популярните диети постоянно съветват да избягвате някои любими храни, ако искате да отслабнете. А колкото повече се въздържате от тях, толкова по-силно става изкушението. Е, добрата новина е, че те всъщност са полезни. И ако бъдат включени в менюто по правилния начин, могат дори да подпомогнат физическата ви и психическа форма. Ето 5 „вредни“ храни, които с чиста съвест можете да спрете да избягвате.

1. Масло. Според експертите естествените наситени мазнини, като тези съдържащи се в маслото, ще се отразят по-благоприятно на организма ви в сравнение с преработените мазнини в маргарина, например. Разбира се това не означава да конусмирате фабрично количество масло.

ID-1002381292. Сирене. Също като маслото, сиренето също е с високо съдържание на наситени мазнини и калории. Но, също така е богато и на хранителни вещества, калций, цинк, фосфор, витамини А и В. То съдържа и конюгирана линолова киселина – „добра“ мазнина, съдържаща се в животински протеини и млечни продукти, която според най-новите проучвания е свързана с превенцията срещу рак.
3. Шоколад и пълномаслено мляко. Чаша шоколад с пълномаслено мляко съдържа идеалното съотношение въглехидрати към протеини и е чудесна алтернатива за подкрепяне след тренировка. Напитката възстановява нивата на калций в костите, както и на натрий, необходим за електролитния баланс. Ако все пак не сте сигурни за шоколада, опитайте с черен.
4. Кафе. Тонизиращата напитка не само подобрява концентрацията и издръжливостта, но според последни проучвания предпазва от сериозни заболявания като Алцхаймер и диабет. Само не прекалявайте – 3 чаши дневни са достатъчни, за да избегнете страничните ефектни като безсъние, нервност и тревожност.

5. Банани. Въпреки че са смятани за враг на стройната фигура, бананите могат да имат и здравословна полза в опитите за отслабване. Те са богати на калий и осигуряват на организма голямо количество антиоксиданти, витамин С и фибри. Да не забравяме, че стимулират производството на допамин в мозъка – нервотрансмитер, отговорен за доброто настроение.

Е, коя от тези храни бихте включили отново в менюто си?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.