MENU

Как да запазите елхата свежа и ароматна по-дълго време?

elha1

Как да запазите елхата свежа и ароматна по-дълго време?

Без значение дали е в саксия или отрязана, елхата се нуждае от грижи, за да остане свежа и ароматна през целия празничен период. Така не само ще създава настроение и атмосфера в дома, но и ще намали риска от инциденти (не забравяйте, че сухото дърво гори и се разпада много по-лесно). Предлагаме ви няколко практични съвета, с които да удължите живота на вашата елха и нейната красота.

elha21. Изберете елха с по-устойчиви иглички. Замитането на изпадалите иглички е необходимо задължение за всички, които обичат и предпочитат естествена елха. Все пак обаче, някои видове иглолистни дървета запазват зелената си одежда по-дълго време от други. Такива са белият бор, смърчът и елата.
2. Поставете кръстачка с правилния размер. Много е важно големината на отвора на кръстачката да съвпада с дебелината на елховия ствол. Силно непрепоръчително е да дялкате дръвчето, за да ги напаснете, защото кората му е изключителен резервоар за водата, от която елхата се нуждае, за да „живее“.
3. Подрежете елхата. Преди да поставите елхата в кръстачката подрежете ствола с около сантиметър, за да го освежите. Но внимавайте, стремете се да режете хоризонтално, а не под ъгъл, в противен случай ще затрудните усвояването на водата от дръвчето.
elha34. Поливайте елхата редовно. Ако коледното дръвче е в саксия, не пропускайте да я поливате всеки ден. Ако е отрязана, за да я съхраните по-дълго свежа и ароматна я поставете в съд с пясък, който поливайте редовно. И не се притеснявайте, че ще прекалите с водата – елхите винаги са „жадни“.
5. Разположете елхата по-далеч от отоплителните уреди. Каквито и опити да правите, ако украсеното дръвче се намира в непосредствена близост до радиатора, климатика или друг генератор на топлина (включително пряка слънчева светлина, камина, подово нагряване), съвсем скоро ще повехне и изсъхне. Препоръчително е температурата в помещението, където разполагате елхата, да е по-ниска – по този начин ще намалите и количеството вода, което дръвчето поема.
6. Знайте кога да се сбогувате с елхата. Ако поддържате дръвчето добре хидратирано, би трябвало да се запази свежо и ароматно в продължение на няколко седмици. Така можете да удължите и коледната магия в дома. Все пак, ако забележите, че чувствително съхне, рони се и дори заплашва да се срути под тежестта на украшенията, изхвърлете го. Дори да е едва няколко дни след новогодишната нощ. По друг начин стои въпросът с елхите в саксия – ако виреят добре, можете да си ги отглеждате докато ви омръзнат. А след това да ги посадите в най-близката тревна площ.

Прочетете още:

Поканете Коледа у дома

Празнично ухание у дома – 6 идеи

Весели празници!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.