MENU

Поканете Коледа у дома

koleda12_1

Поканете Коледа у дома

Вече е декември – най-магичното време в годината. Целият християнски свят е обхванат от подготовка за светлите празници Бъдни вечер и Коледа, улиците и сградите биват пременени в пъстроцветна и тематична украса, а хората стават някак по-добри. И въпреки че родната действителност потиска до голяма степен коледния дух, нека не забравяме, че само от нас зависи да го съживим. Най-лесният начин за това е да внесем уют и топлина като поканим Коледа у дома!

Мнозина свързваме коледната украса на дома с елхата и разноцветните лампички по прозорците, но те далеч не са всички тематични акценти, носещи настроение. Празничната атмосфера трябва да се чувства във всяко помещение. И дори духът на Коледа все още да не ви е завладял, направете усилие да го повикате – заради децата и близките ви, заради традицията, заради себе си. Защото от уюта и топлината, които ще създадете, до голяма степен зависи и настроението, с което ще посрещнете предстоящите празници. Ето няколко начина да поканите Коледа у дома още днес.

Christmas Decorations_1

Изберете цвета на Коледа. Червеното и зеленото са класическо предпочитание за коледно настроение, но същия ефект можете да постигнете и с други комбинации. Синьо и бяло, златно и сребърно, червено и бяло, оранжево, червено и кафяво. Или комбинации помежду им. А може и да се спрете само един цвят, но във всичките му нюанси. Така не само ще направите атмосферата по-изтънчена, но и ще позволите да изпъкне естествената зеленина на елхата.

Коледа тропа на входната врата… и на прозорците. Какъв по-хубав начин да оповестите идването на коледния дух в дома ви по начин, който може да се види отвън! Оплетете венец от борови клонки, шишарки, глог и други тематични акценти за вратата. Подредете няколко големи свещи (цветни, с аромат, с декорация) на первазите, добавете купа със сушени плодове, борови клонки и орехи. Окачете лампичките по корнизите или дограмата и изпръскайте тематични шаблони на стъклата (или залепете готови такива).

koleda22_1

Коледа в антрето. Нека коледният дух приветства всички още от прага. Извадете керамичните фигурки, изкуствените коледни звезди, коледните чорапи и играчките. Украсете с част от тях мебелите в антрето, закачалката или огледалото, дори дръжките на вратите. Знаете ли че звънчетата гонят злите сили? За разкош в някое ъгълче добавете купа с цитруси, шишарки, борови и плодови клонки и няколко празни кутии, опаковани като подаръци край вратата.

Поканете Коледа и на масата. Тъй като трапезата ще бъде ядрото на семейството по празниците, внесете подобаваща топлина и гостоприемност още преди да сте се настанили. Ако сте избрали конкретна цветова гама за украсата на дома, координирайте с нея покривката и салфетките. Друг вариант е да я аранжирате тематично (битово, зимно, библейски) или да заложите на естествените материали, които придават особен уют. В средата не забравяйте да поставите красива свещ и купа / кошничка с клонки, плодове, шишарки, орехи и панделки.

koleda25_1

Украсете коледното дръвче. Тъй като елхата с нейния блясък, свежест и аромат, се възприема за туптящото сърце на празника, за поставянето и декорирането й изчакайте момент, когато всички ще са у дома. У нас обикновено купуването на естествено дръвче се случва едва няколко дни преди Коледа, но ако сте се спрели на изкуствена, в саксия или по-екстравагантна интерпретация, можете да ги украсите във всеки друг момент. Окачете ръчно направени играчки, пъстроцветни топки, звънчета, снежинки, гирлянди и разбира се, лампички. Аранжирайте и пространството под елхата – малко памук, фигурки на животни, къщичка, изкуствени подаръци.

koleda26

Поддържайте атмосферата. Запишете компилация с коледни песни и ги пускайте, когато сте у дома. Започнете да правите „репетиции“ за коледни сладки и ястия. На някоя мебел поставете кръгла свещ с пръчици канела и купичка с потпури, а на масичката за кафе – керамична фигурка и някоя коледна книга. Окачете останалите коледни чорапи, звънчета или звезди на периферни, но видими места.

Потопете се в магията на Коледа още днес!

2 Responses to Поканете Коледа у дома

  1. Avatar Е.Ахчийска says:

    Започвам да се потапям в магията на Коледа още сега!!!!!!! Благодаря за вдъхновението!!!

  2. Avatar Гореща почитателка на хубави празници says:

    http://xmas.radio1.bg/ Може да се добави и хубава коледна музика, въздейства много … празнично!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.