MENU

4 блажено-топли зимни аромата

4 блажено-топли зимни аромата

Има аромати, които ни карат да се чувстваме уютно, блажено и топло. Да се чувстваме у дома. И тези аромати по традиция са свързани с най-студените дни и с най-семейните празници. Предлагаме ви няколко естествени блажено-топли зимни аромати, с които да сгреете не само атмосферата вкъщи, но и сърцето и душата на всичките му обитатели.

Когато дните стават къси и температурите забележимо се понижават се променя не само настроението за хранене, но също и обонянието. Ние търсим повече подправки в ястията, в ежедневието и в атмосферата, която ни заобикаля. И се чувстваме изключително комфортно, когато във въздуха се носят зимни аромати. Кои са те?

1. Аромат на канела
Със своето благоуханно, силно и ефективно загряващо действие, канелата се приема като аромата на коледното време. А освен, че добавя неустоим вкус на ястията, витаейки във въздуха тя стимулира циркулацията на кръвта и успокоява нервната система. Най-лесният начин да я разпръснете във въздуха е да изпечете ябълков пай с канела или да сложите по няколко цели пръчици на ключови места в дома ви.
2. Аромат на мандарини
Ароматът на мандарините успокоява мозъка, тонизира организма и дарява топлина и сигурност. В същото време има активиращ ефект върху нашия ум, особено в мрачните дни, когато човек е по-склонен към депресивни състояния. Препоръчваме ви да загреете малко вода, която да сипете в красив съд и към нея да добавите нарязана на кръгчета мандарина, щипка розмарин и малко ванилия.

3. Аромат на джинджифил
Ароматът на джинджифил действа стимулиращо и еуфорично. Не случайно, това е една от най-предпочитаните подправки за коледни сладки и за чай. Коренът от джинджифил подпомага кръвообръщението, като по този начин действа загряващо през студените дни. Защо не потърсите рецепта за сладки и не изпечете малко за почерпка в работа или в училището на детето?
Прочетете още:
Чай от джинджифил – еликсир за здраве
Шоколадова тарта с джинджифил
4. Аромат на карамфил
Макар и малко по-особен, специално в зимната кухня карамфилът е много харесван. И това не е без причина: карамфилът има силен противовъзпалителен и отпускащ ефект. Така че следващия път, когато приготвяте ориз, месо, сладки или супа, добавете щипка от тази освен ароматна, изключително здравословна подправка.

Джинджифилът, карамфилът, канелата и цитрусте действат загряващо не само като подправки в ястията. Те са изключително ефективни средства и в ароматерапията. А сега вече можем да се наслаждаваме на тези блажено-топли зимни парфюми през целия ден. У дома.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.