MENU

Коледен план срещу празничния стрес

stress3

Коледен план срещу празничния стрес

Изготвянето на коледен план е най-лесният и ефективен начин да победите предпразничния стрес. Добре организираната програма и методичното й изпълнение ще ви помогнат да се справите със суматохата, хаоса и паниката по това време на годината, така че да ви останат достатъчно време и енергия да посрещнете предстоящата Коледа перфектно!

Добре структурираният коледен план включва няколко прости стъпки, които обаче ще ви дадат усещането за контрол над ситуацията и ясна перспектива за задачите, които трябва да свършите. Така вместо паника, ще изпитвате удоволствие и трепет от очакването на уютните и празнични дни, на изпълнения с аромат на курабийки, портокали и канела дом и присъствието на най-близките около трапезата.

stress41. Направете списък. Запишете систематично и по приоритет задачите, които трябва да свършите. Срещу всяка обозначете и ден за изпълнение (чистене – събота, разкрасяване – неделя, пазаруване – понеделник…). Включете не само домашните задължения, украсата и подаръците, но и хранителните продукти, които трябва да купите. За улеснение ги разпределете в няколко графи – плодове и зеленчуци, основни, напитки… Предвидете всичко необходимо за празничното меню.
2. Разпределете разумно бюджета. Не е задължително да се изхвърляте извън възможностите си, за да бъде Коледа перфектна. Достатъчно е да предвидите средства за най-необходимото – трапеза, елха, дребни детайли, а подаръци можете да вземете само за децата или по нещо символично за всеки член на семейството. Бъдете практични и помислете без какво не можете, от какво можете да спестите и от какво нямате никаква нужда.
3. Подгответе дома. Сега е моментът да направите чистка на ненужните вещи и да приберете натрупаните по мебелите, така че да освободите място за празничната украса и за гостите. Подберете покривките, салфетките, свещите и приборите, които ще използвате. Привържете завесите с панделки в цвета на тазгодишната Коледа. Предвидете чисти кърпи и спално бельо за продължително гостуващите. Изчистете хладилника и фризера и освободете място за празничните продукти. Сортирайте подправките и пригответе рецептите.

Прочетете още:

Поканете Коледа у дома

4. Съсредоточете се върху празничната маса. Трапезата е основното ядро на празничните дни и вечери и доминиращ източник на коледната атмосфера в дома. Ето защо тя трябва да бъде пищна и богато украсена, но излъчваща стил и уют. Можете да го постигнете съвсем лесно с купа с плодове, свещници, свещи, панделки, шишарки, клонки, орехи – всичко аранжирано оригинално и креативно. Вижте с какво разполагате и попълнете липсите.

stress55. Обмислете менюто и гостите. В трите дни на Коледа се приемат гости и се ходи на гости. Ето защо е хубаво около седмица по-рано да имате представа какви мероприятия за обяд и вечеря по празниците ви предстоят – колко хора ще посрещате, има ли достатъчно място за всички, какви ястия ще приготвите, ще успеете ли да изпълните всичко навреме. Може би е добра идея да помолите някого за съдействие? Също така предвидете собствените си гостувания и онова, което ще занесете. Защото с празни ръце не се ходи 😉
6. Не бъдете перфекционисти. Няма нужда всеки акцент във всяка стая да е с коледен мотив. А ако започнете фанатично да издирвате сапунчета във формата на елхички за банята, със сигурност ще си изгубите времето. Достатъчен е по един декоративен елемент, но поставен на видно място. Или пък няколко дребни детайла в ключовите цветове.
Най-важната част от коледния план е да си напомняте да бъдете спокойни и да не градите високи очаквания, защото това ще увеличи напрежението около тяхната реализация и съответно ще се превърне в заплаха за перфектната Коледа. Приемайте нещата такива, каквито са, наслаждавайте се пълноценно на хубавите моменти и се усмихвайте на непредвидените ситуации. Защото, най-важното не са парите и ефектите, които сте постигнали с тях, a собственото ви удовлетворение от празника и пълноценно прекараното време с близките.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.