MENU

От кои храни да си набавяме витамини през зимата?

От кои храни да си набавяме витамини през зимата?

Зимата е тук. А с нея и недостигът на свежа и здравословна храна – безценен източник на хранителни компоненти, необходими за изправна имунна система и добро благосъстояние. Така мнозина съвсем логично си задават въпроса: от кои храни да си набавям витамини през зимата, така че хем да е вкусно, хем да е полезно, пък и да не се лепи на талията? Ами, предлагаме ви няколко варианта, които отговарят на изискванията 🙂

Оказва се, че поставени в солена, кисела или сладка среда (заливка, саламурa, марината) плодовете и зеленчуците не само запазват полезните си свойства, но дори и ги повишават.
Така например, от научните изследвания става ясно, че количеството витамин С в киселото зеле е в пъти повече от това в свежите продукти. Предимството е, че може да се консумира както сурово, така и под формата на различни ястия.
Киселите краставички са друг идеален източник на хранителни компоненти – в тях се съдържат витамини С, В1 и В12. В допълнение те стимулират дейността на стомашно-чревния тракт, подобряват апетита и компенсират дефицита на сол в организма.
Сушените плодове са една от най-печелившите за тялото алтернативи за набавяне на витамини през зимата. Освен, че запазват 50 – 70 % от полезните си вещества (витамини А, Е, С и В), те се отразяват изключително благоприятно на стомашно-чревния тракт, подпомагат мозъчната дейност и не на последно място – чудесно засищат между храненията.

Конфитюрът също е прекрасен вариант за набавяне на витамини през зимата. Но обръщаме внимание: търсете конфитюри и сладка без консерванти и подобрители. Макар и в значително по-слабо количество (заради продължителното варене остават само 10 – 30 % от полезните вещества), витамините и минералите в плодчетата са за предпочитане пред пълната липса на такива. А сладкият вкус ще се грижи за доброто настроение 😉
Цитрусовите плодове винаги ще си останат подходящ вариант за подхранване на организма с витамини. Портокали, мандарини, лимони, помело – който и да изберете, няма да сбъркате. Можете да ги консумирате сурови или под формата на прясно изстискан сок. Но ви съветваме преди това да измиете добре кората, тъй като някои вносни цитруси са допълнително оцветявани и могат да предизвикат алергия.
Консервите са перфектният избор за консумация през зимата, тъй като съхраняват витамините и минералите в плодовете и зеленчуците на 100 %. Грах, царевица, домати, моркови, горски плодове, ананас и каквото друго ви хрумне само чака да бъде отворено и изядено – свежо, сочно и здравословно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.