MENU

Да и Не при избора на коледен подарък

podaruk1

Да и Не при избора на коледен подарък

Традицията повелява под елхата да има коледен подарък за всеки член от семейството. А в някои случаи и за най-близките приятели, за колегите, дори за шефа. И тук, подобно на една актуална в момента телевизионна реклама, възниква големият въпрос: „Е, как ще изберем подаръци за всички?“.

Да, изборът на коледен подарък може да бъде доста трудна задача. Особено за близък човек и за такъв, който си има всичко. Но вместо да обикаляте безцелно, потънали в недоумение, ще улесните значително процеса, ако следвате някои основни правила в избора на коледен подарък. И може би ще ви хрумне перфектна идея за всеки в списъка ви за празника.

1. Не купувайте коледен подарък, който вие бихте искали. Мнозина подаряват вещи, които самите те биха искали да притежават, но не намират оправдание да си ги купят. А това е субективен – и често грешен ход, тъй като вкуса и интересите на всеки човек са различни. Ако например вие обичате експериментите с прическата и разполагате с достатъчно време за това, а заетата ви приятелка предпочита семплата визия, то една преса за коса с множество приставки би била крайно неуместен подарък.

ID-100427202. Направете подарък с лично участие или сантиментална стойност. Това разбира се не означава да харчите крупни суми или да е единственият ви жест. Но едно посещение на спа центъра, снимка на любими хора, поставена в красива рамка или чаша с оригинална картинка или лично послание винаги ще стоплят сърцето. А за хората, които не познавате добре, можете да приготвите нещо символично като коледна картичка и сувенир за спомен.
3. Не избирайте подаръка с идеята да впечатлявате някого. Освен ако си нямате работа с изключително капризен човек, робуващ на еснафски и грандомански привички, то в избора на коледен подарък трябва да мислите какво ще го зарадва и дали ще му сложи практично (най-добре би било да е и двете), а не коя е марката на производителя, на каква стойност е или с какви размери е.
4. Попитайте какъв подарък да изберете. Това че не можете да предусетите желанията на някого не означава, че ви липсва съобразителност. Дори е по-добрият вариант, защото понякога изненадата не предизвиква желания ефект. Разбира се, съществува шансът човекът да ви каже, че не иска нищо. Но вместо да се оттегляте с подвита опашка, ловко заобиколете отговора му с признанието, че сте възнамерявали да му вземете книга/играчка/козметика или каквото там се сетите, защото знаете колко много ги обича и се чудите дали има липси в колекцията му.

5. Бъдете съобразителни, ако подарявате подарък с механизъм на деца или по-възрастни хора, които не са запознати с технологиите. Първо съобразете избора си с възрастта на човека. Поинтересувайте се и за условията за замяна или връщане на покупката, дори разопакована. А преди да поднесете подаръка се уверете, че всички части функционират по предназначение. Ако например сте избрали дигитална камера за родителите си, можете да я заредите, да поставите картата с памет на място и да прочетете упътването, за да им покажете веднага как да я използват. А децата ще бъдат очаровани, ако с натискане на копчето играчката с батерии заработи.

ID-1001779876. Подарете ваучер. В краен случай, ако не успеете да се спрете на нищо конкретно, инвестирайте сумата в подаръчен ваучер или т.нар гифт–карт и позволете на човека сам да направи своя избор – в конкретен или произволен търговски обект (в зависимост от условията на ваучера). Друг вариант е да подарите ваучер, закупен от сайтовете за колективно пазаруване – за спа или козметична процедура, за почивка или за друга услуга, която знаете, че ще го зарадва.
7. Не забравяйте, че все пак жестът е онова, което има значение. Не всички разполагат с финансовите възможности, за да си позволят щедри подаръци. Не всички имат и времето или възможността за разточителен шопинг. И не всеки винаги избира перфектния подарък. Затова не съдете себе си прекалено сурово, ако намеренията ви се разминават с действителността. По-важното е, че сте включили конкретен човек в списъка си и без значение дали той ще го осъзнае сега или в бъдеще, това само по себе си е най-големият подарък.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.