MENU

Печени кестени – есенните благородници

kesteni2

Печени кестени – есенните благородници

Дали приготвени от вас у дома или купени от плочата навън, печените кестени създават едно специфично за сезона настроение. Като същински благородници те присъстват на всяко по-голямо празненство и са неразделна част от есенния пейзаж в цял свят, привличайки малки и големи лакомници с божествения си аромат и топлината, която разливат по тялото, щом попаднат в ръцете. А освен всичко друго, са и изключително полезни за здравето. Вижте защо е добре да похапвате печени кестени.

Не е задължително да консумирате кестените в класическия им печен вариант, за да сте техни ценители. Есенните благородници могат да се прибавят към салати или като гарнитура към местни ястия, придавайки един специфичен вкус. Също така са предпочитана плънка за печена гъска или пуйка в кухнята на някои народи. Могат да се използват дори в приготвянето на десерти като сладкиши, торти и мусове. А ето какви са ползите им за организма.

1. Кестените са нискокалорични

Кестените имат свойството да засищат глада, но без да влияят на фигурата с излишни калории. Те са два пъти по-хранителни в сравнение с орехите, но наполовина по-ниско калорични. Ако, например, в 100 гр. кестени се съдържат 200 калории, то в същото количество орехи се съдържат 400 калории.

kesteni52. Кестените са богати на ценни хранителни компоненти
Любимците на есента съдържат огромно количество витамини В, С и Е, минералите магнезий и калий, а също фолиева киселина и фибри – вещества, които в комбина укрепват защитните сили на организма, успокояват нервната система и мозъчната функция, подобряват храносмилането, подсилват костите, намаляват риска от сериозни заболявания като инфаркт или рак.
3. Кестените стабилизират нивата на енергия в тялото
Кестените са с много високо съдържание на въглехидрати (45 гр. в 100 гр), останалата част са протеини и една малка част са мазнини. Но е важно да уточним, че това са сложни въглехидрати, или иначе казано – добри. За разлика от простите въглехидрати, които дават бърз, но краткотраен прилив на сили, след което следва внезапна отпадналост, тези се преработват бавно от стомаха и така не само повишават количеството енергия в организма, но и го поддържат равномерно за дълго време.

4. Кестените подобряват настроението
Със своя неустоим аромат, специфичен вкус и тонизиращи свойства, кестените неусетно стимулират отделянето на хормона серотонин в мозъка, а това мигновено се отразява на настроението. Така че ако се сблъскате със стрес на работното място, ядосате се заради любим човек или просто се чувствате потиснати от есенното време, излезте и си купете кесийка с печени кестени.

Накрая, няколко любопитни факта за печените кестени. Знаете ли, че:

  • Историята на кестените датира още от праисторически времена?
  • В древността кестените са били една от основните храни?
  • Пуснати във вода, кестените трябва да плуват на повърхността? Това означава, че не са заразени от червеи.
  • Когато купувате кестени трябва да следите да са гланцови и гладки?

Е, ще намерят ли място в менюто ви печените кестени този сезон?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.