MENU

Празнично ухание у дома – 6 идеи

koleda33

Празнично ухание у дома – 6 идеи

Коледа определено е наслада за очите (с всички коледни украшения) и за небцето (с неустоимите хранителни изкушения), но ако забравите за носа си, то със сигурност ще заглушите голяма част от празничното настроение. Защото рецепторите на обонянието са едни от най-чувствителните в човешкия организъм и до голяма степен определят благоразположението на духа и възприемането на околната атмосфера. Предлагаме ви няколко много лесни варианта да внесете коледно ухание в дома си и да се почувствате мигновено по-щастливи.

Ароматът на дома е първото нещо, което гостите долавят, когато влязат през входната врата и последното, което оставя траен отпечатък в съзнанието им, когато го напускат. А за да разпръснете свежест и уют в дома си не е нужно да купувате безброй скъпи свещи или пулверизиращи продукти. Благоуханни аромати в духа на празника можете да извлечете с помощта на няколко хитри идеи с подръчни средства.

Прочетете още:

Поканете Коледа у дома

koledno21. Аромат на цитруси. Уханието на портокал, мандарина, лимон или грейпфрут действа енергизиращо, повдига духа и подсилва празничното усещане. Обикновено се асоциира с чистота и стигайки директно през синусите до мозъка ще ви накара се чувствате по-добре, във форма, уверени и контролиращи ситуациите. Можете да купите таква свещ или да поставите съответните плодови кори в близост до отоплителен уред.
2. Аромат на канела. Това е едно от най-характерните за зимните празници ухание. Усещаме го в неустоимите коледни сладки, поръсено в горещото кафе, какао или мляко, в хрупкавия домашно изпечен щрудел. Според изследователите пък, ароматът на канела стимулира паметта и когнитивните способности. Така че ако не ви бива в готвенето, просто поставете пръчици канела на различни места в дома си.
3. Аромат на ванилия. Едно от най-универсалните успокояващи и приласкаващи ухания. Тъй като се съдържа в майчината кърма и адаптираните формули, навява асоциации за обгрижване и подхранване. Създава положително и релаксиращо усещане. Най-лесният начин да го разпръснете в дома си е чрез готвенето, но един ароматизатор с клечици също върши работа.

koledno14. Аромат на билки. Еваклиптът, розмаринът и ментата са превъзходни ароматизатори, особено за по-малките помещения. Но за целта трябва да са под формата на свежи клонки. Можете да ги завържете на китки с червена панделка и да ги поставите в банята, сервизното помещение или антрето, където става завихряне на въздуха.
5. Аромат на бор. Няма нищо по-освежаващо за въздуха от миризмата на пресни борови клонки. Разполагайки ги в различни ъгълчета на помещенията ще подсилите коледното настроение. Чудесна добавка към тях са и шишарки с различна големина. Можете да аранжирате в подходящ съд акцент от клонки, шишарки и свещ.
6. Аромат на Коледа. Светлият празник се свързва едновременно с всички изброени по-горе аромати. Затова можете успешно да ги комбинирате в подходяща купа за масата под формата на потпури. Сложете няколко борови клонки, резенчета цитрусови плодове, пръчици канела, а защо не и щипка карамфил? За по-бърз ефект можете да долеете малко вода и да загреете всичко на котлона.

Прочетете още:

Как да си направите потпури?

Без значение дали искате да накарате семейството и гостите си да се почувстват приятно или да прогоните миризмата на цигарен дим, готвено, застояло, изпробвайте някоя от по-горните идеи за празнични аромати и превърнете дома си в благоуханно и успокояващо кътче, където всеки с удоволствие би прекарвал времето си. По всяко време на годината 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.