MENU

20 начина да се чувствате страхотно тази зима

zima

20 начина да се чувствате страхотно тази зима

Зимата наистина е труден период за мнозина. Липсата на достатъчно слънце, по-късият ден и студът неминуемо се отразяват на настроението… и на здравето. Все пак обаче, съществуват редица лесни начини да победите предизвикателствата на сезона. Ето 20 от тях, които ще ви накарат да се чувствате наистина страхотно тази зима.

1. Укрепете имунната система. През зимата сме най-податливи на настинки и вируси. Затова се погрижете да подсилите организма си със солидна доза плодове и зеленчуци в ежедневното меню, балансирано хранене и дори витаминни добавки.

2. Отдайте се на зимен спорт. Ако обичате ските, сноуборда или зимните кънки, не пропускайте възможности да ги практикувате. Дори малко забавление с децата и шейната на чист въздух ще ви зареди с тонус, а и ще заякне мускулите ви.

zima2_13. Вземете си карта за фитнес или друга физическа активност. Упражненията са страхотен начин да се заредите с енергия и да се почувствате живи. И ако спортуването навън не ви е по вкуса, то насочете се към фитнеса, където след няколко серии за определени мускулни групи, можете да разпуснете в сауната или джакузито. А за да не остане това еднократно посещение си вземете карта.
4. Движете се. Ако ви е прекалено студено да стоите на едно място, тогава раздвижете кръвта със половин час на домашния фитнес уред, час по аеробика, йога, пилатес в близкия спортен център или пък домакинска работа. Вероятно ще се изненадате колко зареждащо и отпускащо ще ви подейства!
5. Освежете външния си вид. Една нова прическа, смяна на цвета на косата или пък попълване на липсите в гардероба определено ще се отразят на самочувствието ви. Дори не е нужно да харчите цяло състояние. Просто търсете етикетите или офертите с намаление.

6. Поглезете се. Благодарение на сайтовете за колективно пазаруване вече можете да получите професионални услуги от главата до петите за минимална сума. Така че си организирайте спа полуден или изпробвайте някоя екзотична процедура.

7. Идете на масаж. Дори да не го усещате, тялото се сковава не само от седенето пред компютъра, но и от стреса да изпълните всичко планирано, дори от времето навън. Затова си направете услуга и ако няма кой да ви размачка у дома, помолете ваша приятелка със здрави ръце да облекчи болките ви или идете при професионалист.

8. Направете си подарък. Не е нужно да чакате Дядо Коледа (или ваш близък) да ви зарадва с мечтания подарък. Сега е моментът да си купите нещо луксозно, за което отдавна мечтаете, но все не се решавате да си купите. Бельо? Грим? Бижу?

9. Хидратирайте кожата си. Климатът и отоплителните уреди изцеждат влагата от кожата и оставят мъртви и сухи, лющещи се клетки. Затова не пропускайте да ексфолирате 1-2 пъти седмично и да хидратирате ежедневно, по няколко пъти.

zima1_110. Наваксайте със съня. Повечето часове мрак улесняват съня, така че се възползвайте. Всички добре знаем колко важен за цялостното благосъстояние е пълноценният нощен сън (7–8 часа). И колко лошо се отразява липсата му на тонуса ни.
11. Давайте си почивка. Малко време далеч от работата и отговорностите определено ще подобри вътрешното ви себеусещане. Използвайте уикендите и дните около празниците и планирайте някакво малко бягство – почивка, на гости на близки извън града или просто приятни занимания.
12. Внесете малко цвят в интериора. Възползвайте се от празничното настроение и украсете всяка стая с актуалните за сезона цветове, които ще внесат още топлина и жизнерадостност – оранжево, зелено, кафяво, червено, златисто…

13. Отпуснете се и медитирайте. Е, ако не си падате по духовните практики, то просто запалете няколко ароматни свещи или клечици и просто се отпуснете в уюта на домашната обстановка. С чаша какао, хубава книга, релаксираща музика.

14. Излизайте на дневна светлина. Научно доказано е, че това подобрява настроението и укрепва организма. И дори тя да е малко през зимата, използвайте я. Може би разходка в обедната почивка или ходене пеша до работа са добра идея 😉

15. Пуснете светлината в дома си. Ако пък не сте почитатели на разходките в студа, тогава поне вдигнете щорите и позволете на деня да озари дома ви.

zima316. Отглеждайте цветя. Освен че прочистват и обогатяват въздуха със свеж кислород, стайните растения са страхотен елемент в интериора, който за миг ще прогони мрачното настроение и ще бъде наслада за очите ви.
17. Разчистете хаоса. Тъй като през зимата по презумпция прекарваме повече време у дома, използвайте това време ефективно. Разчистете хартиите, гардероба, будоара, шкафовете. Свършете всичко, което отлагате от седмици, дори месеци.
18. Прекарвайте повече време с приятели. Гостуването е друг чудесен и продуктивен вариант да прекарате часовете на закрито. Ходете, канете, подновете връзката с близки на сърцето ви хора, които сте пренебрегвали поради други обстоятелства. И за двете страни ще е удоволствие и своеобразно преоткриване.
19. Позволявайте си по едно сгряващо питие. Какво би била зимата без чаша греяно вино, чай с коняк или дори качествено уиски. Превърнете го във вечерен ритуал и почувствайте как топлината и спокойствието се разливат във вените ви.

20. Поставете си цели. Нова година наближава и по стар обичай си правим равносметка на постигнатото през изминалата и онова, което ни остава. Гледайте позитивно на своите цели, мислете за промените, които да предприемете в тяхна полза, обещайте си да вярвате повече в себе си и да следвате сърцето си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.