MENU

Какво трябва да знаете при осиновяване на бездомно коте?

bezdomno_kote

Какво трябва да знаете при осиновяване на бездомно коте?

Осиновяването на бездомно коте е много благородно дело, което може да се осъществи само от човек с добро сърце. И ако сте решили да дадете убежище на някой пухкав малък или попораснал бездомник, то трябва да вземете предвид някои основни съвети в грижите (особено в първите седмици), за да се адаптира по-лесно към новата среда и да се почувства обичан и значим член на семейството ви.

1. Заведете котето на ветеринар. Силно препоръчително е преди да направите бездомната пухкава топка свой домашен любимец, да я заведете на ветеринар за обезпаразитяване, основен преглед и ваксинация. Така ще застраховате себе си и хората (животните), с които живеете, а също ще намалите риска от евентуални бъдещи нездравословни прояви. Направете го дори котето да изглежда в топ форма – със сигурност при живота си навън е влязло в контакт с болестотворни и вредни агенти.

bezdomno_kote2_12. Създайте на котето подходящи условия за живот. Ако сте решили да направите добро, прибирайки някой мъркащ бездомник, то трябва да му осигурите условия за основните му нужди – храна и паничка за нея, купичка с вода (която да разположите на различно от храната място), котешка тоалетна и легълце. Консултирайте се с ветеринаря за най-подходящата за възрастта на котето храна и не му давайте да пие прясно мляко докато е малко (образуват се глисти).
Прочетете още:
Опасни храни за домашните любимци
3. Осигурете на котето тиха стая. За да улесните адаптацията на новия член на семейството ви към смяната на обстановката, трябва да му осигурите спокойно и тихо лично пространство, където да се чувства в безопасност. Може да е отделна стая или сервизно помещение, което използвате рядко. Постелете кърпа или одеaлце, които да попият миризмата на котето и то да разпознава мястото като свое. А ако имате друг домашен любимец, избягвайте преките срещи помежду им – поне в началото.

4. Помислете и за играчки на котето. Играта е най-добрият начин да се сприятелите с новия си домашен любимец. Особено, ако е още бебе. Топчета, подрънкващи мишки, въженца – има множество опции, с които можете да накарате бездомното коте да се отпусне и да се почувства удобно в компанията ви. Играйте с него всеки ден, за да избегнете проблеми с поведението му в бъдеще и за да подобрите физическото и психическото му благосъстояние.

5. Ежедневно отделяйте пълноценно време за котето. Важно е да осъзнаете, че трябва да изградите доверие и добра връзка с новия си домашен любимец, ако искате да се интегрира бързо и правилно в новата обстановка. Галете го, общувайте и си играйте с него – така, то ще свикне с присъствието ви и ще знае, че се намира в безопасност около вас.

bezdomno_kote1_16. Позволете на котето само да дойде при вас. Разбира се, че в началото ще ви се иска постоянно да гушкате и галите мъркащия си любимец, но имайте предвид, че може да го стресирате с постоянното си преследване и обсебеност. Котките са много чувствителни създания и обикновено им е необходимо малко време, за да свикнат с атмосферата и хората около себе си. Затова не го насилвайте да спи в леглото ви или да играе, ако не проявява интерес. Когато е готово, то само ще доойде при вас.
Прочетете още:
Как да разпознавате поведението на котката?
7. Запознайте котето с новия му дом. Отделете време да представите жилището на мъркащия си любимец. Отворете вратите, така че да може да влиза и излиза от стаите, да подуши вещите и да се запознае с разположението им. Но имайте предвид, че котките са независими натури и не е добре да ги следвате постоянно по петите. Наблюдавайте ги от разстояние, само за да сте сигурни, че няма да се наранят или да направят някоя беля. Нека и първата среща с другите ви домашни любимци се случва бавно и с внимание, за да избегнете конфликти.

Както при децата са важни първите 7 години, така и при домашните любимци поведението и навиците се изграждат в началото. Затова, ако сте решили да осиновите бездомно коте (или коте от познат), то трябва да се въоръжите с доста търпение и внимание, за да избегнете различни проблеми в бъдеще. Но бъдете сигурни, че съвсем скоро пухкавата топка ще започне да ви се отплаща с компанията си многократно.

Прочетете още:

6 неща, които не знаете за котките

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.