MENU

Прополис – природният антибиотик

 

Прополис – природният антибиотик

Прополис – природният антибиотик

Прополисът е продукт, произвеждан от медоносната пчела. Има безброй научни доказателства за благотворния му ефект върху човешкия организъм, затова горещо благодарим на работливите пчелички за направата и разпространението на този природен антибиотик.

Употребата на прополис датира от векове. Първите данни за използването му датират от 350 г.пр.н.е. С него гърците лекували абцеси, асирийците – рани и туморни образувания, а египтяните го включвали в балсамиращите разтвори за мумифициране.

propolis3Макар в наши дни да е известно, че прополисът не е универсална природна съставка, която лекува всичко, качествата му са неоспорими. А още по-хубавото е, че не вреди дори и в големи количества. Намира приложение в козметиката, хранителната и фармацевтичната индустрии. И може да причини неудобства само при хора, алергични към пчелни продукти – това са под 5 % от населението на Земята.
Как се произвежда прополисът?
Прополисът е един от петте продукта, образуващи се в пчелната пита. Пчелите си го набавят от смолата на дърветата смърч, ела, бор, череша и круша. Кацайки върху кората на дървото, те „гребват” парченце смола и с крачета го оформят до получаване на топче. Отнасят го до кошера, където запълват пространството между рамките на пчелната пита. Така, в резултат на биохимични реакции се получава прополисът в полезния му вид.
Какво съдържа прополисът?
Прополисът има богат химичен състав – десетки видове киселини, витамини и минерални вещества подсилват здравословния му ефект. Най-важни от тях са групата на флавоноидите със силно изразен фармакологичен и противовъзпалителен ефект. Затова прополисът е известен в медицината с антибактериалното си действие. Въздейства и като локално обезболяващо средство с ефект, по-силен от тези на обикновените аналгетици.

Защо прополисът е полезен за здравето?

Прополисът е ефективно средство за лечение на редица здравословни нарушения. Той:

 • propolis4Подсилва имунната система
 • Прилага се при драскотини, прорезни и прободни рани – дезинфекцира и ускорява процеса на зарастване
 • Има доказано успокояващо действие върху леки изгаряния
 • Прилага се и върху рани от генитален херпес
 • Лекува инфекции, причинени от бактерии, грипни заболявания и гъбички
 • Успокоява възпаления в устната кухина – венци, език, гърло, сливици и дихателни пътища
 • Заздравява зъбния емайл и предотвратява образуването на кариеси
 • Има антиоксидантно действие
 • Медът, обогатен с прополис, се препоръчва за стомашни болести като язва, например
 • Има защитен ефект върху кожата. През студените месеци е предпочитан като съставка в балсамите за устни и в бялата козметика
 • Прополис се съдържа и във фармацевтични продукти, използвани срещу рак на носа и гърлото

Прополисът е част естествените подаръци на природата, които не бива да пренебрегваме за сметка на фармацевтични химически смеси. Доверете се на пчелния антибиотик и още веднъж – „Благодарим ви, пчелички”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.