MENU

Делфинът – морската усмивка

delfin1

Делфинът – морската усмивка

Делфинът е най-обичаният морски бозайник. Това се дължи, както на факта, че е изключително интелигентно, миролюбиво и общително същество, така и заради симпатичния му външен вид. Той е единственият морски обитател, който изглежда щастлив и сякаш винаги усмихнат. Лесно се подлага на дресировка, разбира се с деца и смело може да бъде наречен „морският най-добър приятел на човека”. А ето и още полезни факти за делфина.

Делфинът е принадлежи към разред Китоподобни бозайници, подразред Зъбати китове и попада в семейство Делфини. Китоподобните са достигнали до високо еволюционно равнище. Доказателство за това е силно набраздената им мозъчна кора, която все още озадачава изследователите. Преди около 70 млн. години предшествениците им са се преселили от сушата във водата и са се приспособили чудесно към водните условия.
delfin2_1Тялото придобива формата на риба, покрива се с гладка слузеста кожа, под която има плътен слой мазнини. В горната част на главата имат един или два носни отвора, които се отварят при вдишване и издишване, а топлият и влажен въздух от дробовете образува фонтан, който бликва на повърхността и е страхотна атракция наблюдаващите го.
Най-известният вид Китоподобен делфин е големият бутилконос делфин. Среща се в Атлантическия океан, северните води на Тихия океан, в Черно и Индийско море. Размерът на тялото му може да достигне до 3.5 м, а тежестта – до 200 кг. Прочутата им усмивка разкрива наличието на 20 -26 чифта малки зъби с еднаква форма и големина, които не се сменят през целия им живот. Продължителността на живота му е около 40 г.
Характерни навици

Делфините, както и всички от техния вид, са стадни животни. Те общуват помежду си по интересен за учените начин – посредством щракащи звуци, чрез които се разпознават дори на далечни разстояния. Делфините си помагат при раждане, ловуване, нараняване и опасност. Често стадата се делят по полов признак – само мъжки, само женски или на семеен принцип – мъжки, женска и малкото. Двата пола спят по различен начин – ноздрите на женската дишат изцяло над водата докато спи, а мъжкият спи точно до повърхността и инстинктивно се показва за глътка въздух.

Размножителен период

Размножителният период на делфините настъпва през пролетта или лятото, а бременността трае около година. Малкото делфинче се ражда под водата, заобиколено от няколко женски делфина, които влизат в ролята на акушерки и пазителки. Защитната им роля се налага, защото раждащата женска е застрашена от нападение на акули, заради кръвта. Същата закрила получават и ранените делфини.

След като малкото излезе на бял свят всички го заобикалят и побутват до повърхността на водата, за да поеме първата си глътка въздух. Майката го кърми около 15 месеца под водата. Забременява отново най-рано две години след последното раждане.

delfin3_1Хранене
Делфините се хранят с дребни рибки и по-рядко калмари и скариди. Поведението им по време на лов е крайно любопитно. Ако срещне голям пасаж от риби, стадото го заобикаля от всички страни и го принуждава да плува нагоре към повърхността на водата, където ги хваща в капан. Друг техен прийом е подскачането над водата. Това може да означава, че са в игриво настроение, но по-често се оглеждат за кацнали морски птици, които са знак за намиращ се в близост рибен пасаж.
Сетива
У делфините са много добре развити слухът, обонянието и осезанието. Най-голям интерес за учените е слухът и комуникацията им. Делфините се ориентират чрез звукова навигация – тракащите звуци за комуникация задействат подвижна звукова вълна под водата. Когато звуковата вълна срещне твърд предмет или някакъв вид преграда във водата, издава ехо, което мозъкът на делфините дешифрира и установява къде се намира „събеседникът” му.

Делфините и хората се наслаждават взаимно на компанията си. Има безброй случаи на приятелство между двата вида, както и описани случаи на делфини, които спасяват човешки живот. Но човекът е и отговорен за тяхната смърт. Най-честата причина е, че делфините попадат в мрежите на рибари и умират, заради липсата на въздух. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.