MENU

Любопитни факти от историята на Свети Валентин

valentine-s-day-cupid-red

Любопитни факти от историята на Свети Валентин

Празнуването на Свети Валентин вече е придобило такива мащаби, че няма как човек да не е чувал за него. Сърца, цветя, шоколади, картички, реклами – атмосферата е навсякъде и просто няма как да я избегнете – дори да сте абсолютни противници на „подобни чуждоземски изяви“. Решението си е ваше. Но ние все пак ще ви разкрием малко от историята на празника, защото сама по себе си е интересна. И може да привлече вниманието ви към него 😉 Ето няколко любопитни факта, които разкриват произхода на романтичния ден Свети Валентин.

1. Древните римляни организирали пролетен фестивал, наречен Луперкалия. По време на него младежите пишели имената на девойките, които харесват и ги пускали в кутия. По този начин се оформяли двойки, които оставали заедно до следващия фестивал следващата година. След приемането на християнството Луперкалия се измества на добре познатата ни дата – 14 февруари.

Valentines2. Кой е Свети Валентин и защо е светец? Известни са няколко християнски мъченици с това име, но един от тях е истинското вдъхновение за празника на любовта. Около 200 г. пр. Хр. римският император Клавдий срещал проблеми да набира необвързани мъже за армията си и затова забранил браковете. Свещеникът Валентин обаче продължавал тайно да бракосъчетава двойки. Когато Клавдий научил за това, го осъдил на смърт. В навечерието на своята гибел Валентин написал писмо до дъщеря си и го предал на един тъмничар да й го занесе. Писмото било подписано „Твой Валентин”. Не е точно валентинката, която познаваме днес, но е едно добро начало.
3. Същинските валентинки – любовен текст, написан на хартия, набират скорост по времето на кралица Виктория в Англия. Произвеждали са се във фабрики, оформяни като картички с дантели и панделки.
4. В Китай Деня на влюбените Свети Валентин се нарича фестивал на любовниците и се почита по подобен начин като в западните държави – от мъжете се очаква да подарят шоколад или цветя на дамата на сърцето си. Китайците обаче имат собствена романтична легенда за произхода на празника. Те вярват, че звездата на Краваря и звездата на тъкачката са разделени от Млечния път. И могат да го прекосяват, за да се срещнат, само на 7-мия ден от 7-ия месец (Свети Валентин).

5. В Индия и Румъния Свети Валентин се посреща с мръщене от по-възрастното население, което вярва, че празникът е плод на западното влияние, подкопава културата им и провокира капиталистически навици.

6. В Саудитска Арабия Свети Валентин е дори забранен, а младежите, които го почитат, биват арестувани. Всъщност на този ден е забранена продажбата на всичко червено в местните магазини. Това обаче създава чудесна основа за развитие на черен пазар за рози и опаковъчни хартии (и такъв наистина има!).

valentine27. В Япония Свети Валентин започва да се празнува в края на 30-те години на ХХ в., в началото насочен към чужденците, но постепенно подчинява и населението. Поради грешка в рекламите обаче се оформя забавният обичай жените да подаряват шоколадови изделия на мъжете. Но за разлика от западната култура, в Япония картички и цветя не се разменят, дори е необичайно да се излезе вечеря. Компаниите за производство на шоколад се опитват да въведат ден, в който мъжете да върнат жеста на дамите. Но се смята за изключително грубо да го направят с дар на същата стойност – това значи, че изключват съответния човек от живота си. Подаръкът трябва да е по-скъп. В последно време на Свети Валентин се разменят и бижута. Така мъжете получават от дамите сребърен пръстен, а в замяна трябва да подарят диамантен.
8. Във Финландия и Естония пък изобщо не празнуват Свети Валентин. Може би просто не са романтични нации? 😀
9. Очаква се през 2015 г. да бъдат купени над 145 милиона валентинки и над 17 милиона червени рози общо в цял свят!

10. Ако вашият партньор се чуди защо пък да ви купува шоколад на 14 февруари, кажете му/й, че това е традиция от 1800 г. Тогава лекарите препоръчвали да се яде шоколад срещу депресия, а всички знаем, че в наши дни е доказано благотворното влияние на какаото върху психиката.

Прочетете още:

Легендата за Купидон започва от гръцката митология

7 причини да Не празнувате Свети Валентин

Топ съвети за Свети Валентин след раздяла

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.