MENU

Как се подрежда маса за гости?

masa_podrejdane3

Как се подрежда маса за гости?

Подредбата на масата за гости за официални поводи е изкуство, което изисква опит и познания в областта на сервирането. Не всеки ден ви се налага да устройвате гала вечери в дома си, но пък когато дойде вашият ред защо да не го направите със стил и изисканост? Защото от значение е не само видът и вкусът на храната, но и подредбата и украсата на масата.

За да плените гостите си още с влизането в стаята, в която ще поднесете обяда или вечерята, е нужно да изпипате всеки детайл  – от салфетките до солничките. Вярно, отнема време, но пък крайният резултат е … перфектен! Подредбата на масата за гости започва с:

Покривката. Ако поводът е официален или просто държите на класиката, покривката трябва да бъде бяла, идеално чиста и изгладена. С това не се прави компромис. Ако покривката е цветна, може да сложите декоративни акценти в същия цвят – свещи, цветя или друга украса.

masa_podrejdane4_1Приборите. Подредбата на приборите изглежда по-сложна, отколкото е в действителност. Всеки прибор се слага на 2 см от ръба на масата. Отдясно на чинията се редят ножът и лъжицата, т.е. приборите, които се използват с дясната ръка. От ляво са вилиците. Желателно е да сте сложили приборите преди да дойдат гостите, а не след като се настанят (това важи за всички акценти от масата, с изключение на основното ястие и десерта).
Добре дошли. В изисканите ресторанти, преди да поръчате ястия ви поднасят пухкави хлебчета с масло за подсилване на апетита. Ако искате да придадете класически привкус на вечерята, можете да направите същото. Чинията с хлебчета и масло се поставят от ляво на вилиците (заедно с нож за размазване) веднага след като гостите седнат. Маслото трябва да бъде съвсем леко омекнало, за да се размазва с лекота.
Чашите. Чашите за напитки се поставят над върха на ножа, малко вдясно. Подредбата зависи от реда на поднасянето на напитките. Принципът е от ляво надясно. Чашите не трябва да бъдат повече от три на масата. Ако в края на вечерта ще поднасяте шампанско или коняк, чашите за тях ще сложите допълнително.

Напитките. Напитките се сервират в зависимост от менюто. Аперитивът с предястието. Виното с основното ястие. Шампанското с десерта. Коняк или ликьор (или друго сладко питие) се сервират след като гостите се оттеглят от масата на раздумка или малко преди да си тръгнат. Безалкохолната напитка – газирана или плодов сок, присъства цялата вечер на масата.

Салфетките. Салфетките могат да бъдат от плат или хартиени. Ако покривката е цветнаmasa_podrejdane5 можете да ги подберете в контрастен цвят, за да изпъкват. Сгъването е разнообразно – като шапка, свещ, ветрило, листо, звезда, прибрани с пръстен и т.н., но в зависимост от формата, която изберете ги слагате вляво от вилицата или под чинията, между вилиците и ножа.
Подправките. На масата трябва да присъстват всички подправки, от които ястията ви ще имат нужда, както и зехтин, олио и оцет. Нека те не бъдат поставени в обикновените им съдчета, а вземете специално за повода нови, стилни и в тон с масата ви солница и оливерник. На шишенцата за олио и оцет завържете салфетка, за да не се разтичат.
Украсата. Какво е тържествена вечеря без цветя на масата? Идеален вариант, без да се натрапва и да пречи на гостите ви да се виждат, е ниска ваза със свежи цветя. Две свещи на равно разстояние от нея също ще допринесат за уюта на обстановката. Масата не се нуждае от много украса, за да не пречи на приборите и чиниите. Присъствието й трябва да бъде малко, но с вкус и на място.

Какво ви остава да добавите, след като масата е подредена, свещите са запалени, цветята ухаят и се чувствате прекрасно в новата си рокля? Нищо! Запазете доброто си настроение, забавлявайте се с приятелите си, приемайте комплименти и не се тревожете за новопоявилите се петна по покривката 😉 Петната избледняват, но спомените остават.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.