MENU

…Атонската Света гора всъщност е монашеска република

aton

Атонската Света гора всъщност е монашеска република

Атон е самоуправляваща се монашеска държава на Света гора, основана през 963 г. и под суверинитета на Гърция. Тя обхваща 20 живописно разположени, укрепени и действащи православни манастира, подчинени пряко на Цариградската патриаршия в Истанбул.

Това са манастир Велика Лавра (върховен и най-голям), манастир Ватопед, манастир Ивирон, манастир Дионисият, манастир Кутлумуш,  манастир Пантократор,  манастир Ксиропотам, манастир Дохияр, манастир Каракал,  манастир Филотей,  манастир Симонопетра, манастир Свети Павел, манастир Ставроникита,  манастир Ксенофонт, манастир Констамонит, манастир Григорият, манастир Есфигмен, сръбският Хилендарски манастир, българският Зографски манастир и руският манастир Пантелеймон,

До Атон се стига само по вода. Съществува вход и откъм сушата, но той е забранен дори за монасите. Обитаването на полуостров Атон, е позволено само на монасите и на местното население, състоящо се от около 1400 души. Достъпът на жени е забранен с императорски хрисовул през 1060 година. Това важи дори за животни от женски пол, с изключение  на котки и кокошки, които снасят яйцата, необходими за направата на бои, използвани в зографисването на икони.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.