MENU

5 хранителни съвета от специалистите

5 хранителни съвета от специалистите

Спазването на диета или друг хранителен режим изглежда лесна работа, но въобще не е така. Ако все пак сте решили да ограничите храненето преди настъпващото лято, по-добре първо се запознайте с 5 от най-важните съвети, събрани от специалисти по хранене. Така хем ще се справите по-лесно с изпитанието, хем ще избегнете изтощението на организма, храносмилателните проблеми или Йо-Йо ефекта, които често възникват при неконтролиран хранителен режим.

1. Хранете се с питателни храни.

Наблягайте на храни, които засищат и имат хранителна стойност, вместо с такива, богати на захар. Вторите дават рязък и кратък прилив на енергия, последван от рязък спад и желание за … още захар (а това, не е нужно да казваме, е пагубно за формата).

2. Наблягайте на протеините в менюто.
Включвайте храни, богати на протеини, във всяко ядене – бобови култури, месо, риба, яйца, семена, мляко и млечни продукти, бадеми, авокадо и др. Протеините са най-засищащата храна, която ще държи стомахът ви пълен до следващото хранене, вместо да се чудите с какво да утолите внезапния пристъп на глад.
3. Избирайте качеството пред количеството.
Никой не казва да се лишавате напълно от сладките неща. Но вместо да се нахвърляте върху опаковка евтин шоколад или сладолед, по-добре консумирайте качествен десерт, на който истински се наслаждавате. Важното в случая е да изпитвате удоволствие, а не вина.
4. Хранете се на масата.
Нека храненето бъде ритуал, а не в бързина и на крак. И не се разсейвате с мобилни устройства, телефонни разговори или други занимания.

5. Давайте на храната цялото си внимание.

Дори да са само 15 минути, отдайте им се пълноценно. Сдъвквайте добре всяка хапка седнали удобно на стол или на пейка в парка, усещайте вкуса на храната и обръщайте внимание, когато сте се заситили – преяждането никога не е добра идея.

Прочетете още:

5 мита за отслабването

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.