MENU

4 вредни емоционални навика, с които да се разделим

2015_2

4 вредни емоционални навика, с които да се разделим

По традиция първите дни на новата година са време за равносметка на изминалата и планиране на настоящата. Процес, съпътстван от приповдигнато настроение, надежда за бъдещето и закани как ще загърбим всичко лошо и деконструктивно. Време за надъхващи планове и пламенни речи – било каквото било, идва ред на здравословния и позитивен начин на живот!

Да, но не съвсем. Когато делниците се затъркалят и се потопим в ежедневие, досущ като миналогодишното, установяваме с тъга колко е лесно да градим бъдещето си на думи и колко не лека задача е да го приложим на практика. Защото в живота няма бутон „Refresh“ и всичко се постига по трудния начин, а именно – с воля, хъс и стъпка по стъпка.

Тази своеобразна равносметка ни подтикна да синтезираме 4 вредни емоционални навика, които ни „дърпат назад” и които са основните причини (с множество разклонения) да не успяваме да рестартираме отношението си към света, ежедневието и хората около нас.

Прочетете още:

Прости правила за по-щастлив живот

2015_31. Навикът да повтаряме грешките си от миналото. Миналото е част от живота, която не можем да изтрием с гумичка или да пренаредим, когато се срамуваме от него. То е затворена страница за възможностите да променим нещата, но непрекъснат поток от възможности да бъдем по-умни, опитни и успешни в бъдеще. Така че вместо да се вглеждате в него и да мислите, че този път ще бъде различно, опитайте нещо ново, с някой друг, на друго място. Учете се от грешките си, защото няма по-добра школа от опита, но само когато разчитате правилно резултатите от него.
2. Навикът да се оглеждаме в постиженията на другите. Няма нищо по-демотивиращо от навика да гледаме чуждите успехи, сравнявайки ги с еднообразието на собствения си живот. Това е особено опасно за чувствителните и склонни към депресии личности, особено в ерата на социалните мрежи. Всички публикуват забавни и красиви снимки, споделят информация за успехите, пътешествията, емоциите си. Така, следейки ги виртуално, започваме да се чувстваме като неудачници, които тъпчат на едно място, докато околните препускат по пистата на самоусъвършенстването. Нищо подобно! Просто някои хора имат нужда да търсят одобрението на другите в мрежата, защото на живо не е чак толкова лесно. А вие бъдете от другия тип. Този, който споделя хубавите моменти с хората до себе си и се оглежда в техните очи.

2015_43. Навикът да се заобикаляме с хора, които ни правят нещастни. Това е нездравословен, но много упорит навик – да прекарваме част от свободното си време с хора, които ни натоварват енергийно и вгорчават всяка минутка. Познато ли ви е? Виждате се по навик, но най-вече, защото те са настоятелни, а вие не можете да кажете „Не”. Търпите да сте кошче за душевни отпадъци, вместо да откажете срещата и да се видите с някой, с когото наистина си прекарвате добре. И не само това, и през ум не ви минава да си излеете душата пред черногледия си приятел и да поговорите за дразнещия тип, в който се е превърнал. Ако нямате смелост за последното, отклонявайте тактично поканите, рано или късно ще охладите отношенията си.
4. Навикът да „държим вратата за стреса отворена”. Стресът така или иначе е неизбежен! Но има хора, които не знаят как да релаксират и това ги прави още по-податливи на нервни сривове. Ето една здравословна цел за новата година – да държим стреса настрана. Нашите страхове и душевни конфликти са основната причина да товарим ума си с излишни тревоги. Как да се справим? Помислете как да разпускате в свободното си време – с масаж, ароматерапии, спорт или нещо друго. Важното е да се настроите на вълните на положителното в живота. Ще видите, че резултатите са мигновени, а и ще бъдете по-желана компания – отпуснати, заредени, с блестяща усмивка.

Прочетете още:

Техники за успокоение на ума и тялото

10 съвета за мигновено облекчаване на стреса

Надяваме се, че новата година ще бъде успешна и продуктивна за вас и вашите близки. Съсредоточете се върху разширяването на хоризонтите си и игнорирайте поне тези 4 вредни емоционални навика. И най-важното: бъдете решителни, за да се справите с предизвикателствата на годината. Те са аналогични с тези от миналата, но дали и вие ще бъдете същите, зависи изцяло от вас 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.