MENU

Защо лимоните са толкова полезни?

Защо лимоните са толкова полезни?

Защо лимоните са толкова полезни?

 

При настинка се препоръчва фреш от лимони и лъжица мед. При грип – чай с лимони. При диета – чаша вода с лимонов сок. Със своя слънчев цвят, ултра кисел вкус и освежаващо действие, първенецът сред цитрусите е мигновена витаминозна инжекция за имунната система. Защо обаче лимоните са толкова полезни за здравето?

Изобилстващ от аскорбинова киселина (витамин С), минерали и микроелементи, лимонът е една от най-здравословните храни, познати на човечеството от дълбока древност. Тъй като носи ползи за храносмилането, красотата, устната кухина и цялостното благосъстояние, лимонът задължително трябва да присъства в ежедневното ви меню. А ето и няколко конкретни ползи от лимона за здравето:

Укрепва сърцето, мозъка и нервната система и им помага да функционират нормално, защото съдържа нужната дневна доза калий за организма.

ID-100132741Повишава концентрацията. Няколко изследвания показват, че ароматът на лимон може да повиши концентрацията и да увеличи фокуса по време на работа.
Подпомага храносмилането. Лимонът съдържа вещества, които карат черния дроб да произвежда по-голямо количество жлъчен сок, необходим за стомашните киселини. Пречиства от токсини, елиминира киселините, подуването спада.
Идеален при лош дъх и проблеми с устната кухина. Лимонът намалява възпалението на венците и избелва емайла на зъбите. Важно е обаче след натъркване веднага да изплакнете устата, защото киселините в лимона могат и да разяждат.
Подобрява функцията на бъбреците. Киселият вкус на лимона провокира нервите и хормоните да активират черния дроб и бъбреците. Така плодът се явява естествен диуретик, който подпомага бъбреците в процеса на отделяне на токсични вещества и така пречиства организма от отрови и излишни течности.
Защитава от канцерогенни образувания. Лимонът съдържа вещества, наречени лимоноиди, които забавят развитието на различни видове ракови заболявания. При това за повече от 24 часа.

Тонизира и зарежда с енергия. Лимоновият сок намалява стреса, тревожността и депресията, освежава, дава сили и издръжливост. Затова се препоръчва сутрин след ставане с чаша хладка вода на гладно.

Лимонът е плод – чудо, който може да ви помогне при всеки здравословен проблем. А ако го консумирате редовно дори няма да ви се налага да мислите за доктори, защото той е най-добрият приятел на имунната система. И така, чаша чай с резен лимон, лимонов крем, лимонада или суров – вие как го предпочитате?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.