MENU

Сливи – хранителната бомба на есента

slivi

Сливи – хранителната бомба на есента

Сливите са сочни и апетитни есенни плодове с разнообразни цветове и форми, но от всички се получава чудесна домашна продукция под формата на сладка, напитки, варива и други. Могат да се консумират пресни и сушени, нискокалорични са и бликат от полезни за здравето вещества, превръщащи ги в страхотна хранителна бомба, от която не бива да лишавате организма си. Предлагаме ви няколко здравословни факта за сливите, които може би ще ви изненадат, но и ще ви накарат да ги включвате по-често в менюто си през есента.

slivi21. Сливите предпазват от увреждане на клетките
Точно както ягодите, черешите, малините, ревенът и червеното грозде, сливите са богат източник на мощни антиоксиданти и флаваноиди, които предпазват клетъчната структура от увреждане и по този начин предотвратяват развитието на сериозни заболявания, включително рак. И дори да не усещате ползата от изяждането на няколко сливи дневно, оставете полезните вещества да си свършат работата и да ви помогнат да живеете по-дълго.
2. Сливите стимулират сърдечното здраве
Вероятно всеки добър специалист по сърдечно-съдово здраве ще го потвърди. Сливите са богати на калий (една прясна слива съдържа около 113 мг), който помага за контрол на кръвното налягане и намалява риска от заболявания на сърцето включително от инфаркт.
3. Сливите намаляват риска от развитие на рак
Всеки плод или зеленчук допринася в определена степен за превенцията от злокачествени заболявания. Благодарение на голямото количеството антиоксиданти в състава им, сливите защитават от рак на белите дробове или на устната кухина. И въпреки че няма магическо лекарство срещу тази коварна болест, можете да вземете превантивни мерки като просто включите няколко сливи в ежедневното си меню.

slivi34. Сливите поддържат очите ви здрави
Хрупането на моркови всеки ден може и да е ефективен начин да укрепнете зрението си, но в един момент зъбите ви вероятно ще поискат почивка. За сметка на това сливите са меки, вкусни и здравословни плодове, заредени с ударна доза витамин А – един от най-важните витамини за добро състояние на очите. Съдържат също и каротеноидът зеаксантин, който предпазва ретината от вредните UV лъчи.
5. Сливите контролират нивата на кръвната захар
Сливите са плод с нисък гликемичен индекс, който подпомага контрола на кръвната захар в организма и предпазва от диабет. Важното в случая обаче е, да ги консумирате в умерени количества, особено ако имате проблеми с кръвната захар или следите количеството калории, които приемате. Причината е, че както пресните, така и сушените сливи съдържат определена доза въглехидрати и захари.
6. Сливите предотвратяват запек
Заради съдържанието на фибри, сушените и пресни сливи облекчават или предпазват от запек. За да поддържате перисталтиката си в норма, можете да ги прибавите към киселото си мляко или мюслито, или да ги ядете сурови. Ако обаче страдате от хроничен запек, не разчитайте на сливите, а посетете лекаря при първа възможност.

И така, сливите са вече на пазара, в очакване да ги добавите към смутитата, пайовете и конфитюрите, които приготвяте. И ако все още не сме ви убедили колко полезни са здравето, ще направим още един опит: редовното хапване на сливи ще запази кожата ви по-дълго жизнена, ще забави появата на бръчки и преждевременното стареене. Освен това ще стимулира метаболизма ви, ще укрепи костите ви и ще подсили имунната ви система за ежегодната битка с вирусите и настинките. Е, какво мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.