MENU

In memoriam: Тери Пратчет си отиде на 66 години

terry

In memoriam: Тери Пратчет си отиде на 66 години, сн. Facebook

Непреодолима мъка разтърси преди минути почитателите на фентъзи литературата. Най-продаваният автор във Великобритания за 90-те и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ е починал днес, на 66-годишна възраст.

Сър Тери Пратчет си е отишъл спокойно, в дома си, заобиколен от семейството му. Новината бе съобщена лично от издателите му във фен страницата на писателя в социалната мрежа.

С неизмеримо прискърбие съобщаваме, че писателят Сър Тери Пратчет почина. Светът загуби един от най-ярките и блестящи умове. Почивай в мир, сър Тери Пратчет“, гласи тъжната вест.

“С над 70-те си книги Тери обогати планетата както малцина преди него са успели. Всички, които сме чели творбите му, знаем, че поредицата “Света на Диска” беше неговият механизъм да осмее света. Той го направи толкова брилянтно, с невероятно умение, огромно чувство за хумор и постоянно майсторство. Тери се изправи срещу болестта на Алцхаймер публично и смело. През последните няколко години именно писането го поддържаше жив. Заветът му ще се запази дълго през следващите десетилетия”, споделя мъката си, цитиран от BBC Лари Финли от издателство “Трансуърлд пъблишърс”.

Припомняме, че през 2007 г. Тери Пратчет обяви, че страда от болестта на Алцхаймер, но въпреки това не спря да пише, завършвайки последната си книга миналото лято. През март 2008 г. той дари над 500 000 долара в помощ на изследванията на заболяването в Обединеното кралство.

terry-pratchett-bi_2125719i

През 2009 г. Кралят на фентъзи жанра получи рицарско звание от Кралица Елизабет II за приноса си в литературата.

Дали е съвпадение, но Сър Тери Пратчет почина само ден след друг велик ум, този път в киното. В сряда, на 63-годишна възраст се спомина Ричард Глатцер, режисьор на филма “Still Alice”, който тази година донесе “Оскар” за главна женска роля на Джулиан Мур. Новината бе оповестена от неговия съпруг – писателят Уош Уестморленд. При приемането на статуетката, актрисата направи затрогваща реч, посвещавайки наградата на Глатцер, който страда от Алцхаймер, също като героинята й и призова да се инвестират повече средства в борбата с болестта.

Прочетете още:

Джулиан Мур с „Оскар“ за най-добра актриса

Уви, двамата не дочакаха този момент! Поклон пред паметта им!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.