MENU

5 начина да подсилите имунитета на детето

dete_imunitet

5 начина да подсилите имунитета на детето

Много от днешните родители толкова се престарават в грижите за децата си, че напълно заглушават естествената им имунна защита. Така с всяка промяна на времето, климата или условията се появяват сополки, настинки и дори по-сериозни здравословни проблеми. Ако сте сред тях, по-добре спрете навреме, защото не правите услуга никому. Вместо това опитайте следващите 5 лесни начина да подсилите имунитета на детето си и ще направите живота на всички по-лесен. И по-пълноценен.

1. Осигурявайте на детето здравословни храни

Уверете се, че детето ви консумира достатъчно количество плодове и зеленчуци ежедневно, тъй като те са богати на витамин С и антиоксиданти – естествени хранителни компоненти, които подсилват имунната система. Най-добре ги подбирайте според сезоните, за да сте сигурни, че са пресни. Особено препоръчителни са червените горски плодове, зеленолистните зеленчуци, доматите, броколите и спанакът.

dete_imuunitet22. Намалете приема на захар в менюто на детето
Богатият на захар хранителен режим отслабва имунитета и така – способността на тялото да се бори с вирусите и болестотворните организми. Според проучванията, една чаена лъжичка захар може да „депресира“ защитната система за около 4 часа, затова е препоръчително да сведете до минимум приема на сладки изделия в менюто на малчугана ви и вместо тях да му давате по малко мед, който е естествен антибиотик.
3. Насърчавайте детето да се движи и спортува
Отново според проучванията, децата с наднормено тегло и заседнал начин на живот боледуват много по-често и по-сериозно от останалите. Причината е, че редовните упражнения (или движение като цяло) повишават способността на белите кръвни клетки да се справят с инфекциите. Затова възпитайте у детето си навици за физическа активност – преди или след училище, през ваканциите, през уикендите… запишете го на плуване, вземете му колело или кънки, извеждайте го всеки ден на площадката.

dete_imunitet34. Настоявайте за стабилни навици на сън
Ако липсата на сън води до неразположения при възрастните, то децата са дори по-застрашени. Имайте предвид, че за да са здрави и бодри, те се нуждаят от минимум 9 часа спане. Затова установете режим на лягане и ставане, и настоявайте той да се спазва, включително следобедната дрямка. И осигурете подходящи условия (температура, въздух, светлина, шум), за да бъде сънят пълноценен.
5. Поддържайте хигиена у дома
Колкото и уморени да сте от постоянното разтребване и чистене след детето, не забравяйте, че именно у дома то прекарва най-много време, особено в първите месеци от живота си, когато се развиват имунните му сили. Затова обръщайте внимание на навиците и обстановката. Редовно почиствайте пода, изхвърляйте отпадъците и санитарните материали далеч от обсега на малчугана, учете го да мие ръце преди всяко ядене и след прибиране отвън, дръжте домашния любимец далеч от масата и т.н
Накрая, за да ви убедим колко важно е да давате свобода на детето в опознаването на околния свят, ще ви напомним, че преди години вероятно вие самите сте тичали в калта и сте ядяли с мръсни ръце, че бабите и майките ви не са били обсебени от темата „здраве“ и точно затова днес се радвате на по-стабилен имунитет. И ако се притеснявате от мръсотията и контакта с другите деца навън, не забравяйте – именно това ще кали имунитета на вашето дете 😉

Прочетете още:

7 симптома, че бебето е болно

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.