MENU

Най-честите грешки в закуската, които да избягвате

 

Най-честите грешки в закуската, които да избягвате

Най-честите грешки в закуската, които да избягвате

Закуската е най-важното хранене за деня, защото стимулира метаболизма и осигурява нужното количество енергия на тялото, за да започне бодро деня. За съжаление, мнозина от нас (не)съзнателно сами саботират ползите от сутрешната закуска, подбирайки грешните храни, приготвяйки ги по неправилния начин или пък отказвайки се от тях изобщо. Вижте кои са най-честите грешки, които да избягвате и които изненадващо може да са източник на наднормено тегло.

zakuska31. Изстисквате плодовете
Въпреки че прясно изстисканите сокове изглеждат по-лесно и бързо усвоими от суровите плодове, не бива да забравяте, че процесът на изстискване отнема голяма доза от ценните витамини, минерали и фибри и увеличчава количеството калории, които приемате. По-добре опитайте да комбинирате един цял плод с чаша вода.
Прочетете още:
Най-добрите плодове и зеленчуци за здравословни напитки
2. Хапвате съвсем малко
Популярен мит е, че хапването на каквото и да било сутрин, е полезно и не води до наднормено тегло. Точно обратното – спорадично подбрани храни като гофрета, вафла, салата, мазни продукти, могат да доведат до прием на повече калории, които много по-бързо да се натрупат като мазнини след цяла нощ гладуване.
3. Залагате на сладки изкушения
Калорийното съдържание в 1 поничка, кифла или мъфин се равнява на калориите в цяла порция при нормално хранене. Затова колкото и изкушаващи да ви изглеждат, поемете дълбоко въздух и си напомнете, че сте си поставили за цел да направите здравословни промени в начина си на живот. И отминете.

4. Прекалявате с топлите напитки
Една чаша кафе или чай се отразява благоприятно на метаболизма и на настроението, но повече от това постига точно обратния ефект – причинява сънливост, нарушава сърдечния ритъм и кръвното налягане, да не говорим, че подпомага образуването на целулит, тъй като задържа мазнините в тялото.

zakuska45. Подбирате неподходящи храни
Храните с високо съдържание на калории и мазнини могат да причинят покачване на кръвната захар, а в по-продължителен период от време това може да предизвика сериозни здравословни проблеми. Затова вместо палачинка с шоколад, мъфин или сандвич с майонеза изяждайте шепа ядки, купичка с мюсли или плод.
6. Преяждате
Въпреки че закуската е от съществено значение за организма, прекомерното хранене сутрин може да доведе до стомашно неразположение, усещане за тежест и затруднена мобилност. За да избегнете преяждането изпийте една чаша хладка вода на гладно. По този начин ще запазите организма хидратиран, ще подпомогнете храносмилането, ще се справите с дискомфорта и ще се заситите по-бързо.
Прочетете още:
6 безопасни и натурални средства за потискане на апетита

7. Прескачате закуската

Дори да се чувствате сити от вечерята предишния ден или да бързате за ежедневните си задължения, хапнете нещо за отскок. В противен случай ще забавите метаболизма на тялото и съвсем скоро ще се почувствате отпуснати и без тонус. Достатъчни са една препечена филийка пълнозърнест хляб, шепа кълнове или плод.

А вие какво хапвате обикновено за закуска?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.