MENU

Шефът ще ви е благодарен, ако не ходите болни на работа

Ако си останете вкъщи за 2 дни, когато почувствате симптоми на грипно заболяване, намалявате риска от заразяване сред колегите си с 40%, твърдят изследователи от университета в Питсбърг.

Шефът ще ви е благодарен, ако не ходите болни на работа

Шефът ще ви е благодарен, ако не ходите болни на работа

Много хора приемат, че лекото заболяване не е причина за болничен и отсъствие от работното място. Те смятат, че е героично и отговорно да продължат да извършват служебните си задължения, заринати в носни кърпички, кихащи и кашлящи, вместо да останат вкъщи докато организмът им се бори с микроскопичните нашественици. Оказва се обаче, че това противоречи на истината и логиката.

Учените от университета са установили, че не само за болните, но и за работодателя е по-изгодно през първите дни от настинката или грипа служителят да остане вкъщи.

Симулацията на грипна епидемия е показала, че дори един ден намалява разпространението на вируса с 25%, а ако останете вкъщи за два дни, популацията на вируса на работното място се ограничава с до 40%. Това, естествено, намалява и риска от заболяване сред колегите и като цяло ограничава разпространението на вируса. Най-висока ефективност се постига при отворен тип офиси на големи компании с над 500 служители на работното място.

Д-р Кумар от екипа добавя, че тези открития са чудесен повод да се помисли върху отношението на работодателите към отсъствията по болест и да стимулира изграждането на толерантна политика към тях. Допълнителни изследвания за икономическите резултати ще дадат още повече яснота за ползата от превенцията на вирусните заболявания, добавя изследователят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.