MENU

Експресна лечебна програма при настинка

Експресна лечебна програма при настинка

Експресна лечебна програма при настинка

Добре известно е, че през зимните месеци настинката и грипът често ни навестяват. Смяната на сезоните често предизвиква дисбаланс в защитните сили на организма и го прави изключително податлив на здравословни неразположения въпреки превантивните мерки, които взимаме.

Вместо да се предавате обаче, опитайте нашата експресна лечебна програма при настинка, с която ще се изправите на крака по-бързо, отколкото предполагате.

07:00 часа – Горещ душ
Вземете душ с най-топлата вода, която можете да издържите. Горещината стимулира производството на слуз в носните кухини и успокоява раздразнените дихателни пътища.

grip2 (1)08:00 часа –Витаминозна закуска
Навярно сте чували, че закуската е най-важното хранене за деня, особено в случаите на здравословно неразположение. Пълнозърнестото мюсли, ядките, червеното грозде, боровинките, ябълките и киселото мляко са богати на витамините и минералите, които укрепват клетките на организма и го снабдяват с енергия.
10:00 часа – Чаена пауза
Изпийте на спокойствие чаша билков чай (от мащерка, шипка, лайка или букет) с мед. Тонизиращата напитка е едно от най-ефикасните средства за прочистване на организма. Освен това намалява нивата на кортизол (хормонът на стреса) в кръвта, който в прекомерно количество паразлизира имунните клетки.
12:00 часа – Разходка на открито
Колкото и зле да се чувствате, няколко минути на чист въздух ще ви се отразят добре. Разходката на открито стимулира кръвообръщението и снабдява организма с пресен кислород. Това стимулира правилното функциониране на имунните клетки и прочиства дихателните пътища.

13:00 часа – Обяд с пилешкоgrip2 (2)
За да функционират пълноценно, имунните клетки се нуждаят от строителен материал под формата на протеини. Най-добрият начин да си осигурите е с порция пилешки гърди или топла, домашно приготвена, пилешка супа.
15:00 часа – Ударна доза витамини
Комбинирайте голяма чаша прясно изцеден портокалов сок и чай, колкото можете да поемете. Витамин С в сока укрепва имунната система и насърчава усвояването на желязото от организма.
18:00 часа – Вечеря с пикантни подправки
Препоръчва се нещо леко, но подправено с много пикантни добавки, които действат изключително благоприятно за рецепторите и притъпените сетива при настинка. Например порция задушени зеленчуци, богато овкусени с джинджифил, чесън, чили или къри.
21:30 часа – Вана на краката
Ваната на краката със синапено брашно (продава се в аптеките) стимулира циркулацията на кръвта в цялото тяло. Разтворете 3 супени лъжици в 2 литра вода с температура 37 градуса Целзий и потопете краката за 15 минути.

22:00 часа – Почивка в леглото
Сънят е най-доброто лекарство, тъй като с негова помощ нарушените имунни сили се регенерират, така че са отново готови и свежи за следващия ден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.