MENU

Есента – цветната усмивка на природата

Есента – цветната усмивка на природата

Всяка година през октомври есента преобразява природата в една цветна симфония от наситени багри, предизвиквайки възхищение и благоговение у нас, хората. Дърветата грейват в пламъци, осветявайки света в тъмно червено през златно жълто до тъмно кафяво във всички нюанси. И именно тази композиция от цветове през есента прави разделянето с лятото по-лесно. А една разходка сред тях предлага успокояващо и дори лекуващо душата преживяване. Идвате ли с нас?

Есента традиционно е времето за благодарността на хората за плодовете на природата. Сезонът, в който трябва да съберем реколтата, да оберем лозята и да приготвим зимнина от сочните градински дарове. Всички есенни плодове и зеленчуци като грозде, тикви, царевица, кестени, орехи, лешници и много други изпъстрят с цветовете и аромата си пазарите, кухнята, дворовете. А освен на вкусовите им качества можем да се насладим и на куп тематични декорации в нашия дом.

Разбира се, не можем да пропуснем и здравословните ползи на някои есенни плодове и зеленчуци. Когато ни нападнат традиционните настинки и вируси е добре да разполагаме със свежо изсушени цветове от шипки, лайка, липа, от които да си варим ароматни чайове, подсладени с мед. А в хладилника е хубаво винаги да имаме тиква, грозде, сливи и ябълки, от които да приготвяме вкусни и също толкова полезни печива и ястия за трапезата.

Есенната игра на природата с цветовете обаче е значима не само за нас, хората. Тя има и своя екологичен смисъл. Чрез промяната в окраската си, дърветата и растителността променят своя метаболизъм. Първоначално бавната, а после все по-бърза промяна в пигментите активира защитните функции на дърветата. Багрите предпазват, всяка по свой начин, от вредните ефекти на UV лъчите, а също от вредители.

И така, есента е тук. Това е най – цветната усмивка на природата в годината! Да й се усмихнем в отговор. И да й се насладим!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.