MENU

Как да се грижите за обувките и ботушите през зимата?

 

Как да се грижите за обувките и ботушите през зимата?

Как да се грижите за обувките и ботушите през зимата?

С настъпване на студените месеци идва и необходимостта от качествени зимни боти или ботуши, в които краката ви да се чувстват топло, сухо и удобно. Ако вече сте обиколили магазините и сте открили перфектните ботушки, които нямате търпение да обуете, то трябва да помислите и как да се грижите за тях, така че да им се радвате по-дълго време.

Лошото време носи след себе си сняг, дъжд и коварни хлъзгави терени. И ако не „обгрижвате“ ботушите си, много скоро те ще бъдат далеч от блясъка им на витрината. Кожата е застрашена от изсъхване, оцветяване, напукване, мъхестите елементи от сплъстяване – щетите могат да бъдат непоправими. С редовно и качествено почистване на вашите зимни обувки и ботуши обаче ще удължите живота им. Вижте как!

Основни правила

  • Почиствайте обувките веднага след като се приберете у дома. С помощта на парцал или четка внимателно отстранете петната и засъхналата кал, сол, сняг, за да не се задържат по-дълго от необходимото.
  • Веднага след покупката на нов чифт обувки ги намажете със специален защитен спрей или балсам. Така в дъждовно време няма да пропускат вода, а краката ви ще са на сухо.
  • Винаги съхранявайте обувките и ботушите на сухо и хладно място, далеч от пряка слънчева светлина, за да не навреди на цвета им.
  • Най-важното правило за удължаване живота на зимните обувки е никога да не ги оставяте в близост до включен отоплителен уред. Това може да доведе до бързо изсъхване и напукване на кожата или велура. Ако са мокри попийте влагата като пъхнете в тях смачкан на топка вестник и ги забършете внимателно отвън. Оставете ги на стайна температура
  • По възможност инвестирайте в поне два чифта качествени ботуши и редувайте носенето им. Тези, които останат вкъщи нека бъдат правилно почистени и със закопчан цип, за да запазят формата си по-дълго време. Колкото по-старателно се грижите са ботушите си през зимата, толкова по-здрави ще бъдете вие самите.

Как да се грижите за кожени зимни обувки?

zimni obuwki1Ако редовно почиствате и мажете кожените обувки и ботуши с подходящ балсам за зимни условия, то със сигурност ще удължите живота им и ще запазите перфектния им външен вид.
Преди това:
отстранете праха и мръсотията с мека влажна кърпа. Махнете връзките (ако има такива) – така ще ги подготвите за основно почистване. Нанесете водоустойчив крем по шевовете до подметката и втривайте старателно.
След това: вземете най-обикновен сапун. Размажете по пръстите си и втрийте в шевовете в горната част на ботуша. Оставете за минутка-две и намажете цялата повърхност с балсам за кожа. След около час забършете остатъчните мазни следи и сложете връзките.
Тази процедура можете да правите 2 – 3 пъти седмично, ако ботушите са нови.

Как да се грижите за велурени зимни обувки?

Ботушите от велур са красив, но непрактичен избор за зимни условия. По-подходящи са за студено и сухо време. Още при покупката им попитайте за специална четка за велур, която да използвате след носене. С нея ще отстранявате полепналите власинки и мръсни частици. Купете си и спрей, предпазващ от вода и петната от нея.

Преди употреба пръснете в малък, не особено видим участък от ботуша, за да се сте сигурни, че няма да навреди на цвета му. Практично решение, което ще намери място в дамската чанта е и малка гъба за велур. С нейна помощ ще реагирате веднага след констатиране на петно върху любимите ви ботушки.

Как да премахвате петната от сол от зимните обувки?

Солта, с която са посипани улиците през зимата, е средство противzimni obuwki2_1 заледяване и предотвратява злополуки. Петната, които оставя по ботушите обаче са кошмарни в своята упоритост да не се поддават на чистене. Има обаче домашна рецепта, която успешно заличава следите от сол по зимните обувки.
Изстискайте малко лимонов сок върху влажна кърпа и втрийте силно върху петното. Повторете като използвате още лимонов сок до отстраняване на следите от сол. Белият оцет в равно съотношение с вода също ще свърши работа. След като сте отстранили петната попийте със суха кърпа.
E, зимата отново се върна. В какво състояние са любимите ви ботушки?

Written by:

Published on: 16/01/2017

Filled Under: Мода

Views: 9237

,

One Response to Как да се грижите за обувките и ботушите през зимата?

  1. Avatar ботуши says:

    Интересна статия за грижата за обувките като цяло, но кожените дамски ботуши не бива да се държат на влага през времето което не се носят, и най-вече през лятото, понеже кожата се предразполага към мухлясване

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.