MENU

Как да накарате децата да помагат у дома?

Как да накарате децата да помагат у дома?

Как да накарате децата да помагат у дома?

 

Децата могат да бъдат безценни помощници в домашните задължения. Но вероятно се чудите как се случва това, след като иначе умният ви, прекрасен и чаровен малък наследник се превръща в бомба със закъснител щом любезно му подхвърлите идеята да изчисти нещо с прахосмукачката, или да зареди миялната машина, или да ви помогне с почистването на банята…

Да, примерите са много, но ситуацията е все същата – насреща ви стои малкото създание със свъсен поглед, въздиша тежко, пита „сега ли?”,  а когато му отговорите, казва „след малко!”. Така се скатава в някой ъгъл с надеждата да се смилите над него и да му се размине. Ето как дипломатично и умело можете да накарате децата да помагат у дома.

domashni_zadaljenia1Разпоредете задължения за всеки член на семейството. Така всички ще бъдат наясно кога и какво се очаква от тях, без изненадата да е оправдание. Ако имате повече от едно дете, тогава задачата ще е дори по-лесно изпълнима. Можете да организирате почистване на детската стая един път седмично, а всеки път задачите да са различни. Така няма да се отегчат.
Напомняйте, без да натяквате. Няма какво да се лъжем – в началото ще бъде трудно. Най-вероятно ще минете през няколко етапа на уговаряне. Ще ги помолите, ще ги умолявате, ще изисквате, ще размахвате пръст, неусетно почти ще се разкрещите… не е приятно, но пък неуспехите ще ви покажат пътя. Ако отсреща се правят, че не ви чуват бъдете лаконични. Кажете само една дума, но с подходящия тон – ще свърши чудеса. Или подайте каишката на кучето без да казвате нищо – понякога мълчанието има по-силен психологически ефект. С цветни лепящи листчета също ще имате успех. Напишете какво трябва да се свърши на ключови места като хладилникът или мониторът например.
Определете време за изпълнение. Желателно е задачите, които поставяте да не отнемат от времето за игри и забавления на децата, но заедно с това да има час, до който всичко да е свършено. От време на време ги наглеждайте как се справят. Така малките помощници няма да се разтакават, а тези навици ще ги научат на стратегическо управление на времето, които ще им бъдат от полза за в бъдеще.

ID-10034396Определете и наказания. Ако въпреки усилията ви децата не помагат у дома, трябва да се изправят лице в лице с последствията от (не)действията си. Подходът в този случай е строго индивидуален, но опитът сочи, че ограничаване достъпа до интернет, телевизия или излизане навън обикновено върши работа. Ключовата дума тук е „ограничаване”, а не крясъци и забрани. Бъдете последователни в действията и скоро ще берете плодовете от тактиката си.
Правилно ли е да заплащате помощта на децата? Според експертите това не е толкова лоша идея, колкото звучи. Но!…не и при изпълнение на рутинни задачи като чистене на стаята, изхвърляне на боклука или почистване на масата. Няма нищо лошо да обсъдите финансовите параметри, ако искате да ги ангажирате за няколко часа на обширен терен (гаража или градината). Така с „пот на челото” ще изкарат малко „джобни“ и ще създадат навици за управление.
Бъдете модел за подражание. За да мотивирате децата да се включват в задълженията е желателно и вие самите да поддържате известен ред у дома. Ако в спалнята ви е уютно, леглото е оправено, а дрехите са там, където им е мястото –  в гардероба, ще бъде по-лесно и естествено за децата да ви подражават.

След всичко казано до тук трябва да разберете, че с диктатура и наказания нищо положително няма да постигнете. По – важно е да следвате стратегията си, за да свикнат и децата с нея. Разбира се, че можете да свършите всичко сама, но е необходимо малките да имат мотивация да се включват в домакинската работа. Тя ще ги научи на продуктивност и отговорност. Ще видите как детето ви придобива чувство на самоуважение след добре свършената работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.