MENU

7 симптома, че бебето е болно

7 симптома, че бебето е болно

7 симптома, че бебето е болно

И така, семейството ви се е увеличило с още един член. Домът е преустроен, а бебешката стая се е преврънала в любимия ви кът през последния месец от бременността. Но след първоначалната еуфория идва ред на загрижеността – ще успявате ли да различавате плача на бебето и да разпознавате кога е болно? Да, има симптоми, които недвусмислено показват, че е налице влошено здравословно състояние. Ето някои от тях.

1. Настинка. Инфекция на горните дихателни пътища, която е често срещано явление при бебетата. Причинява се от вируси и обикновено продължава 1 – 2 седмици. Най-безобидните симптоми са хрема, висока температура и липса на апетит, кашлица. Но ако температурата е над 37,9 градуса Целзий, има обрив или затруднено дишане, тежка кашлица, повръщане или неразположението продължава повече от 2 седмици, потърсете лекар.

bebe12. Треска. Най-често е показател за вътрешна инфекция. Характеризира се с темепература, обрив, раздразнителност, липса на апетит, проблеми с дишането, схванат врат, упорито повръщане или диария. Обадете се на педиатъра, ако бебето е под 3 месеца и ректалната му температура е над 37,9 градуса Целзий, както и ако е между 3 и 6 месеца с температура над 38,3 градуса Целзий.
3. Повръщане. Бебетата повръщат често и нямате повод за притеснение, ако се случва след ядене или по време на бурна игра. Но повръшането се случва често, съдържа кръв или има зеленикав цвят, а бебето изглежда дехидратирано, потърсете педиатъра за съвет.
4. Диария. Често срещано явление при бебета. Имате сериозен повод за тревога ако в изпражненията забележите кръв (от ярко червен до обезпокоително тъмен цвят), ако смените повече от 6 пъти памперса за деня, ако мъникът не пие вода или показва признаци на дехидратация.
5. Дехидратация. Може да настъпи вследствие на лошо хранене, прекалено висока стайна температура, повръщане и диария, треска. Възможно е бебето да изпитва сухота в устата и памперсът му да остава сух необичайно дълго време. Сигурен признак за дехидратация е, ако бебето плаче дълго време без сълзи или фонтанелата му изглежда леко вдлъбната.

6. Затруднено дишане. На проблемите с дишането се обръща мигновено внимание. Ако малкото диша учестено, хрипти при издишване, поклаща неестествено главичка или забелязвате посиняване на устните и кожата му – незабавно се обадете на педиатъра.

7. Обрив. Обривите са често срещани при бебета, но ако покриват по-голям участък от кожата, особено по лицето или са съпътствани от висока температура, кървене и подуване на засегнатата област, обадете се на лекуващия лекар.

Ясно е, че като родител, тревогата за рожбата ви няма да ви напуска през целия ви живот. С течение на времето инстинктите ви ще се изострят и при най-малкия намек за дискомфорт у него ще знаете какво да предприемете. Но ако бебето ви е на възраст под шест месеца (дори и по-голямо) и проявява някой от гореизброените симптоми, не се колебайте да потърсите лекар незабавно. По-добре е фалшива тревога, отколкото закъсняла реакция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.