MENU

Домакински задължения, които да избягвате по време на бременност

bremenna_zaduljenia

Домакински задължения, които да избягвате по време на бременност

По време на бременност жените често се сблъскват с внезапни вкусови желания в необичайно време, а тялото им преминава през редица промени, към които е необходимо да се приспособят. И така както трябва да са предпазливи към храната, която слагат в устата си, е силно препоръчително да пренаредят и дейностите си в ежедневието, за да не навредят на плода в утробата си. Вижте кои домакински задължения трябва да избягвате по време на бременност.

bremenna_zaduljeniq21. Избягвайте вдигането на тежки предмети
Всеки триместър се консултирайте с наблюдаващия ви лекар за тежестта, която тялото ви може да поеме, без да навреди на бебето. С нарастването му в утробата ви центърът на гравитация се измества напред. Ето защо вдигането на товари като по-голямо дете, пълна кофа с вода, торба с тежки покупки, газова бутилка и т.н е противопоказно, тъй като ще повиши допълнително обтягането в кръста и гърба.
2. Избягвайте силните препарати и химикали
Продължителното вдишване на изпарения от бои, почистващи препарати и други подобни домакински и битови продукти може да увреди бебето ви. Защо вместо това не изпробвате някои природосъобразни методи? Оцет, лимонов, сок, сода бикарбонат – току – виж те станат новите ви най-добри приятели в домакинството. Ако пък препаратите са неизбежни, бъдете пестеливи в количеството. Винаги носете ръкавици, слагайте маска на устата и добре проветрявайте помещението.

Прочетете още:

13 практични домакински съвета

3. Избягвайте контакта с котешката тоалетна

Котешките екскременти съдържат паразити, които причиняват токсоплазмоза – инфекция, която лично за вас ще е безобидна, но може да е смъртоносна за бебето ви. Затова дори да сте решили да запазите котката си по време на бременността, безкомпромисно стойте далеч от тоалетната й. Нека някой друг да я почиства 😉

bremenna_zaduljeniq34. Избягвайте качването на стълби и столове
Определено не е препоръчително да се качвате на столове и стълби, без значение по какъв повод. С нарастването на коремчето много лесно може да загубите равновесие и да паднете рисковано. По-добре помолете някой друг да се качи вместо вас. А ако сте сами у дома, просто изчакайте някой да се прибере и да ви съдейства.
5. Избягвайте да се навеждате постоянно (особено в третия триместър)
Това включва пране на ръка, метене, чистене на пода с парцал или моп с къса дръжка и т.н Продължителният стоеж в наведено положение ще причини болка в гърба и кръста, а може и да притисне рисковано бебето в корема. И в този случай е препоръчително да помолите някой друг за съдействие.
6. Избягвайте продължителното стоене на крака
Продължителното стоене на крака ще се отрази на кръста ви и ще предизвика подуване на краката. Затова се старайте да щадите тялото си. Ако се налага да белите картофи или да режете зеленчуци, правете го седнали. Или на всеки няколко минути почивайте за кратко.

Разбира се, никой не ви съветва да изкарате цялата бременност в лежане и бездействие. Дори напротив – подобно поведение би било противопоказно и за вас, и за бебето. А домакинските задължения са чудесен начин да поддържате ежедневието си активно. Просто избягвайте рисковите пози и дейности, за да се радвате на безгрижни и безопасни 9 месеца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.