MENU

5 последици от разглезването на децата

dete_razglezvane

5 последици от разглезването на децата

Разглезването на децата е сериозен проблем, за който алармират психолози в последните години. Според тях, моделът на възпитание е претърпял сериозна метаморфоза, в сравнение с няколко поколения назад и родителите вместо да изчистят неефективните възпитателни модели от своето детство, са отишли в другата крайност – презадоволяване нуждите на децата, страх да отправят критика, преувеличаване на успехите им, за да не ги „травмират емоционално”.

Последствията от разглезването на децата търпят първо родителите им, след това приятелите, преподавателите в училище, в университета, партньора. Лесно е да разглезиш отрочето си, но изключително трудно е да възвърнеш баланса в отношенията дете-родител. Вижте най-честите последствия от изкривения модел на възпитание:

dete_razglezvane21. Детето ви не изпитва благодарност независимо от всичко, което правите за него (а може би тъкмо заради това). Ако му купите любимата игра, за която е ви е надувало главата, когато я поднесете отсреща сте възнаградени с едно вяло „Ооо, супер”. Това е така, защото малкото вече има нова цел и тепърва ще чувате за нея. Когато детето не знае стойността на жестовете, които правите, то няма и стимул да се бори за тях. За него те са даденост и стават безинтересни в момента, в който ги получат. Не бъдете снизходителни към този навик, защото с годините ще ви бъде все по-трудно да оправдавате очакванията му. Вместо това стъпка по стъпка се упражнявайте да казва вълшебните думички, а най-лесно това ще стане, ако спрете да купувате вниманието му за щяло и нещяло.
2. Детето ви не си тръгва с празни ръце от магазина. Това е крайно неприятен навик, особено, ако семейството не може да си позволява излишни разходи. Умението да казвате „не” е незаменимо, независимо за каква стока става дума. Детето ви трябва да бъде научено, че не всеки път ще яде от любимите си бонбони и сладолед и че това зависи от вас, а не от него. Дори и да правите отстъпки, то трябва да знае, че правите компромис и да ви бъде благодарно, защото ще знае, че това може би няма да се случи следващия път.

3. Детето ви не може/не иска да си играе само. Последица, с която, ако не се справите, ще имате много проблеми в детската градина, в училище, на площадката пред блока. А не може да си играе само, защото е свикнало някой да ангажира вниманието му, да го забавлява, докато то е в центъра на вниманието. Затрупано е с играчки и книжки, а ги гледа отегчено и не знае какво да прави с тях. Този навик ще изцежда силите ви, защото не бихте могли да оставите детето само за повече от няколко минути. За малките е естествено да могат да прекарват времето си и сами. Провокирайте въображението му и се включвайте в игрите само при необходимост. Ако сте постоянни, с времето ще имате налице дете, което не само може да се забавлява само, но и ще бъде търсена компания от връстниците си.

dete_razglezvane34. Детето ви се държи скандално на обществени места. Най-дразнещият ефект от разглезването на детето, особено за околните. Може би вече сте свикнали на неодобрителните погледи, които ви отправят непознати в мола, защото малкото се държи истерично, бие ви, тръшка се и т.н. Но защо е нужно да свиквате? Това не е естественото поведение на децата – ако вашето се държи така, значи нещо бъркате. Според специалистите, децата се държат така, когато са център на внимание вкъщи. Попадайки в различна социална среда, те губят от вниманието ви за сметка на околната среда и това ги изнервя и кара да се държат неприлично. За да „запушите устата им” им купувате нещо и кръгът се затваря, защото вече всеки път то ще очаква да го подкупите с нещо. И още нещо: най-вероятно не сте авторитет за него, а това вече е повод да преразгледате моделите си на възпитание.
5. Детето ви получава всичко, което поиска. В следствие на това, си имате наследник, обладан от гореописаните „качества”. Помислете: наистина ли е нужно да задоволявате всеки негов каприз? Какво ще стане, ако просто кажете „Не” и се обосновете? Защото малкият ще стане голям човек и вие няма да сте около него, за да го обслужвате, но за сметка на това ще сте отгледали неблагодарно същество, което ще очаква всеки да откликва на нуждите му и да се съобразява с него. От семейството зависи да се намери мярката, защото детето е плод на представата ви за добре отгледано и възпитано дете. А разглезването му не е най-доброто, което можете да му оставите в наследство, нали?

Прочетете още:

Как да накарате децата да помагат у дома?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.