MENU

Здравословните навици, които трябва да научим от мъжете

dvojka

Здравословните навици, които трябва да научим от мъжете

Когато става дума за здравословен начин на живот, жените се чувстваме превъзхождаща сила по знания, информираност, а дори и практикуване. Но, май е добре да не бъдем толкова самоуверени 😉 Защото при една проста съпоставка на ежедневието на двата пола, в това на мъжете ясно се открояват няколко здравословни навика, които подкопават всичките ни претенции. И които определено трябва да усвоим от тях, за да живеем наистина пълноценно физически и психически.

dvojka21. Да не задълбаваме в проблемите
По презумпция, ние, жените, се ръководим предимно от емоциите си, което пък обяснява драматичните ни реакции в трудни моменти. Така, за разлика от силния пол, можем с часове, дори с дни да „си блъскаме главата“ над някоя ситуация, разнищвайки я до най-дребния детайл. Ала истината е, че в повечето случаи това води до тревога, стрес и депресивни състояния, но не и до адекватно решение. Какво правят мъжете? Щадят психиката си като оставят емоциите настрани и правят логически анализ за намиране на практичен отговор. И почти винаги им се получава.
2. Да не се вманиачаваме по диетите
Според световни проучвания, през последните 10 години около 70 % от жените са се подлагали на диета спрямо 30 % от мъжете. И за това са виновни постоянно множащите се хранителни режими за отслабване, тиражирани и рекламирани във всяко списание или онлайн източник, както и промяната в идеала за красота според който съвременната жена трябва да прилича на кукла Барби. Пак според проучванията обаче, този начин на живот най-често води до куп сериозни здравословни състояния и постоянен йо-йо ефект в теглото. Какво правят мъжете? Гледат на храната като гориво, изграждат си навици на хранене и подбират питателно, но балансирано меню.

3. Да включим тежести в тренировъчния си режим

Повечето жени избягват тежестите, защото се страхуват, че ще „напомпат“ мускулите си и ще развалят жеснтвеността на фигурата си. Но всъщност това няма как да се случи, освен ако не тренират прекомерно и целенасочено. Просто защото физиологически нивата на тестостерон, които помагат на мъжете да постигнат именно „напомпващия“ ефект, при нас са по-ниски. Онова, което ще се случи, ако включим тежестите в режима си, е да укрепим здравето, мускулатурата и тонуса си. Ще намалим риска от остеопороза, ще подобрим кръвообръщението, а от там и сърдечното здраве и не на последно място – ще ускорим отслабването, тъй като колкото повече мускули има по тялото, толкова повече калории то гори. Без значение дали тренираме или не.

dvojka14. Да се обличаме комфортно
Мммм, даааа, ние, жените имаме дрешка за всеки повод, обувки за всеки тоалет и чанта за всеки чифт обувки. Или поне се стараем. Но нека си признаем, понякога в стремежа си да изглеждаме атрактивни и модерни се подлагаме на изтезания. А придвижването се превръща в същинско предизвикателство. Да не говорим за здравословните проблеми, които високите токове, плътно прилепнали джинси и късите блузки могат да причинят (изстиване на яйчниците или бъбреците, гъбични инфекции, проблеми с гръбначния стълб и т.н). Какво правят мъжете? Не мислят дали изглеждат секси, а дали се чувстват комфортно. За първото им помага самочувствието.
5. Да сме по-компактни във вещите си
Ако дамската чанта на повечето жени тежи сякаш е побрала цялата покъщнина, то притежанията на мъжете се побират само в джобовете на дрехите им – ключове, портфейл, документи и телефон. И въпреки че много малко жени биха могли да си го представят, а още по-малко – наистина да го направят, сами ще се изненадате колко по-леко, приятно и физически комфортно ще се чувствате, ако се лишите от някои вещи. Болките в кръста, гърба, рамото ще изчезнат, походката и стойката ви ще се подобрят, а настроението ви ще се извиси. Да не говорим, че за секунди ще откривате онова, което търсите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.