MENU

По-чист и подреден дом за 7 дни

 

По-чист и подреден дом за 7 дни

По-чист и подреден дом за 7 дни

Вие сте средностатистическа домакиня, която жонглира с няколко дейности наведнъж. Ежедневно! Вие сте неуморна – ставате рано, спретвате закуска, карате децата на училище, отивате на работа. Вечерята няма да се сготви сама – заемате се. Така, преди лягане всички са нахранени, децата са в леглата с плюшен приятел под мишница, а половинката ви се е изтегнала пред телевизора в състояние на блажен покой.

Вие сте супер мама и съпруга, но задълженията ви не се изчерпват с това. Не сте забравили, че всеки кът от дома си иска „ръка да пипне”, а вие се чудите в кой промеждутък да стане това.  Някои неща могат и да се поотложат, но поне веднъж седмично трябва да се отметнат.

Ако следвате съветите ни за планиране на домакинските задачи, ще видите, че с малко воля и упоритост постигането на по-чист и подреден дом за 7 дни е напълно възможно.

chist_dom1Понеделник – ден за бърсане на прах!
Задачата, която имате за този ден не е особено приятна, но трябва да се свърши. Отделете половин час за бърсане на прах по всички достижими повърхности – секции, скринове, черна техника, библиотека. А в случай, че усетите неподозиран прилив на енергия – вертикалните щори отдавна молят за вашето внимание.
Вторник – ден за банята!
Трудоемка задача, но ако сте упорити и не бягате от отговорност, съвсем скоро ще изисква само „козметична“ намеса. Разковничето за чиста баня са 10 – 15 минути седмично. С подходящ препарат и ръкавици за броени минути ваната, тоалетната чиния  и мивката ще заблестят. А ако предварително се напръскали със спрей фугите, то остава само обилното количество вода да довърши започнатото.
Сряда – ден за почистване на сърцето на дома – кухнята!
Това е помещението с най-голям трафик в дома. И тук е въпрос на организация бъркотията да се подчини на волята ви. И на ръцете ви. Изхвърлете застоялата храна от хладилника и забършете рафтовете. Използвайте силен препарат за готварската печка и мивката. През това време проверете и шкафа с подправките. Сложете ред в шкафа със съдовете.

Четвъртък – колкото и добре да живеете идва денят за пода!

Подовите повърхности изискват повече време в сравнение с предишните дейности, но пък чистият под е ключът към уюта на дома. Заемете се с прахосмукачката и без да сте припряна, я оставете да си свърши работата. Не забравяйте меката мебел, пространствата над корнизите и под килима. След това забършете с моп или с парочистачка за под. Починете си докато засъхне.

chist_dom2Петък – почивен ден!
Достатъчно работа свършихте през седмицата, а трябва и да се почива. След училище организирайте децата да сложат ред в стаите си. Напомнете им, че колкото по-подредена изглежда стаята им, толкова повече време за игри ще имат през уикенда. Имате време да сготвите любимото семейно ястие, което да гарнирате с хубав филм. Не ли прекрасна петъчната вечер?
Събота – ден с малко домакинска дейност
Възможно най-бързата – съберете завивките и спалното бельо и оставете пералнята и сушилнята да ви отменят. Междувременно можете да сложите и малко ред в килера, гардероба или шкафа за обувки. Следобеда посветете на идилията.
Неделя – ден за организиране!
Започнете със сутрешно пазаруване и определяне на менюто за идните дни. Ясно е, че без списък няма да стане. През това време заредете и пуснете съдомиялната и / или пералнята. Обувките, дрехите и играчките си имат място и то не е на пода в стаите. Ангажирайте децата със събирането им – ще им се отрази добре. След това им помогнете с домашните, вечеряйте и ги сложете да спят. Сега е моментът да си сипете заслужена чаша вино и да й се насладете за добре свършената работа през изминалите 7 дни.

В заключение нека ви припомним:  да не смятате, че трябва да се справите сама с всичко? Дайте на децата списък със задачи и нека съпругът ви помогне с боклука  и готвенето. Семейството е екип, не забравяйте това!

One Response to По-чист и подреден дом за 7 дни

  1. Цели седем дни, само толкова са ми нужни, за да почистя прозорците на вилата си и да извадя всички одеяла и пътеки, за да бъдат изпрани. Определено не е лесно да имаш голяма къща, тъй като след това ако нямаш средства или просто не искаш някой чужд да ти пипа нещата, трябва да почистваш и да вършиш всичко сам, а да си кажем истината, мъжете не са от големите чистници, освен ако не е някой изваден от енциклопедията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.