MENU

10 начина да спестим пластмаса в ежедневието

Замърсяването с пластмаса (и други неразградими отпадъци) се е превърнало в пандемия – както на земята, така и във водните басейни. И ако не бъдат взети мерки, те ще заприличат на сцена от анимационния филм на Pixar Wall–E – неуморното роботче, което самотно рине сметта по повърхността на умъртвената планета. Истината е, че не представлява трудност за никого да се включи в спасяване от глобална катастрофа. Предлагаме ви 10 начина да спестите пластмаса в ежедневието – нека това бъде първата крачка към един „по-зелен“ живот!

1. Избягвайте купуването на стоки в пластмасови опаковки. Спирайте се на хранителни продукти, които се продават в буркани и подбирайте препарати в кутии, вместо в шишета. По този начин не само ще намалите количеството пластмаса, което употребявате в ежедневието, но и ще допринесете за посланието към производителите да преосмислят опаковките на стоките си, ако искат да постигат печалба.

2. Използвайте платнени торби. Не случайно агитацията за употреба на т.нар. „еко“ торби вместо найлонови е толкова глобална. Освен, че са неразградими, пликчетата за еднократна употреба са опасни и за обитателите на дивата природа. За сметка на това, платнените торби не само са по-здрави, но и събират повече неща, а и вече се предлагат във всевъзможни модни варианти 😉

3. Откажете се от бутилираната минерална вода. Празните пластмасови бутилки са едни от най-честите отпадъци по плажа и тревните площи. ). В магазините вече се продават достатъчно шикозни и оригинални бутилки за многократна употреба, които просто трябва да пълните с вода от вкъщи. Може би по този начин и детето ви ще започне да приема повече течности?

4. Носете своя чаша (в колата, в чантата, в офиса), когато си купувате кафе отвън. Термочашите, например, са идеалната алтернатива за спестяване от пластмаса – хем спасявате планетата от замърсяване, хем запазвате кафето си топло.

5. Носете и свои кутии при купуване на храна за вкъщи. Нищо не ви пречи преди да се отправите към топлата точка в близкия магазин или към друг обект за бързо хранене, да сложите в чантата една пластмасова кутия за многократна употреба, в която да ви сложат избраните ястия.

6. Кажете „Не“ на сламките. Тези шикозни „аксесоари“ към питиетата са другите най-разпространени отпадъци в природата, а на практика са ненужни. Ако все пак държите на тях, потърсете такива от стъкло, твърда пластмаса или неръждаема стомана за многократна употреба.

7. Търсете алтернативно приложение. Опитвайте се да намирате ново приложение на старите вещи вместо да ги изхвърляте или да купувате нови.

8. Не бързайте да изхвърляте техниката. Вместо да купувате нови устройства и джаджи, когато старите се развалят, опитвайте да ги поправите или да ги давате за рециклиране. Същото важи и за старите батерии. В много търговски обекти има контейнери за събиране на такива материали.

9. Носете дрехи от естествени, а не от синтетични материи. Полиестерните материи са направени от пластмаса и когато ги носите или перете, от тях се откъсват миниатюрни влакна, които замърсяват околната среда.

10. Не използвайте съдове за еднократна употреба. За пикник и партита можете да си купите пластмасови комплекти (чаши, чинии, прибори) за многократна употреба, които се мият и пренасят съвсем лесно. А ако предпочитате такива от разградим материал, то знайте, че трябва да ги изхвърляте в определени за целта контейнери, тъй като няма да се разпаднат напълно в природата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.