MENU

Запознайте се с Или Пика!

ili_pika1

Запознайте се с Или Пика! сн. Business Insider

Или Пика е малък пухкав бозайник, наподобяващ заек. Той обитава Северното полукълбо, но най-комфортно се чувства в планините Тяншан в Китай, в чиито пукнатини и дупки се крие.

Причината до този момент вероятно да не сте чували за Или Пика (и рядко да се говори въобще за него в световен мащаб) е, че тази сладка топка косми е застрашен вид, вписан в Червената книга. А екземплярите, които съществуват са изключително трудни за фотографиране. Всъщност едва преди няколко месеца изследователи успяха да заснемат Или Пика за първи път след 20 години!

За първи път видът Или Пика е открит през 1983 г., но от тогава до днес са видени живи само 29 негови представители. Той е изключително труден за засичане, въпреки че учените знаят кои ареали обитава. Така например, между 2002 и 2003 г. изследователите Андрю Смит (от Университета на Аризона) и Ли Уей – Донг (от Академията за опазване на околната среда в Пекин) направили 7 пътувания до 12 различни локации, за да разберат повече за популацията на Или Пика. И след 37 денонощия в наблюдения, двамата останали с празни ръце (и очи).

ili_pika3

Щастието Или Пика да бъде видян на живо (и заснет) се усмихва едва миналото лято, и то не на кого да е, а на откривателя му от далечната вече 1983 г. – Уейдонг Ли. Той и екипът му за пореден път бродели из планината Тяншан в търсене на бозайника и един ден по пладне мъникът се появил. Така успели да го увековечат, вероятно за години напред, на снимката по-горе.

Или Пика обаче не винаги е бил застрашен от изчезване животински вид. В началото на 90-те години на миналия век учените установяват, че в автономния район Синдзян процъфтява популация от над 2000 екземпляра. И въпреки че по време на експедицията си Смит и Уей-Донг не видели нито един жив такъв, те открили характерните му фекални отлагания, както и стъпчиците му в снега. От това заключили, че популацията на Или Пика вече не е толкова голяма и в труд, публикуван през 2005 г. предлагат статусът на вида („уязвим“) да бъде променен и той да бъде включен в списъка на застрашените видове.

ili_pika5

За съжаление, в последните години не се наблюдава промяна в това състояние. Дори напротив, през последното десетилетие популацията е намаляла с над 55 %. Причината за това не е ясна, но според Андрю Смит е свързано със заболяване, повишена човешка дейност в близост до ареала на местообитание и дори климатични промени.

Каквото и да влияе на популацията на Или Пика, ние можем само да съжаляваме, че ще бъдем лишени от присъствието (макар и невидимо) на подобни неустоимо сладки създания на природата...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.