MENU

Защо е важно децата да четат книги?

 

Защо е важно децата да четат книги?

Защо е важно децата да четат книги?

Попитайте ваш близък, който се ползва със славата на книгоман, кога е започнало всичко. Коя е била първата книга, която е прочел и кога е разбрал, че в него се заражда страст, която не само не отшумява с времето, а става по-силна и дълбока? Попитайте го колко от четивата от детството му са преобърнали представата му за света и с кои от тях не се е разделял никога. Може би вашият приятел ще се замисли дълбоко, защото четенето за него е толкова нормално и естествено състояние, че не се е замислял от кога датира то. Но в крайна сметка, ще признае той, всичко е започнало, когато е бил малък.

Ако се чудите защо е толкова важно децата ви да четат, вместо да откриват света чрез Интернет, сме подбрали съветите на тях – четящите възрастни, които по-добре от всички знаят, че книгата е прозорец към света и стъпало към успеха.

1. Четенето развива интелекта на децата. Посредством книгите то обогатява лексиката си и способността да преразказва ситуации.

2. Колкото по-рано децата развият четивните си умения, толкова по-голяма вероятност има да прояви учебните си амбиции.

kniga_deca13. Четенето помага на децата да развият самостоятелност и самочувствие на възрастен.
4. Благодарение на четенето децата започват да осмислят и разбират света и ситуациите, в които попадат.
5. Четенето отвежда децата в непознати земи и ги среща с колоритни герои. Това разширява мирогледа им и ги прави любознателни.
6. Колкото повече четат децата ви, толкова по вероятно е да открият своето призвание за в бъдеще именно в прочетените книги.
7. Децата често се чувстват натоварени с отговорности. Четенето ще им даде усещане за свобода и ще ги разтовари от ежедневните учебни дейности.
8. Четенето подобрява изказа и структурата на изреченията на децата. Те ще се изразяват все по-ясно и аргументирано.
9. Четенето е ключът към доброто писане. Децата ви ще се представят все по-добре на писмените упражнения – както граматически, така и семантично.
10. Книгите имат голяма заслуга за оформяне на модела за добро и зло във въображението на децата. Любимите герои също оказват влияние върху поведението и чувството за справедливост.

11. Четейки, децата се забавляват като проследяват приключенията на персонажите, страдат и се радват заедно с тях.

12. Съвет за родители – четете на децата си от най-ранната им възраст. Правете го с желание и подходяща интонация. По този начин ще възбудите интереса им по-рано да се научат да разбират буквите, за да видят какво се крие зад цветната корица.

И така, с коя книжка мислите да започнете? Или детето ви вече има любима?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.