MENU

Безопасен дом за детето

 

Безопасен дом за детето

Безопасен дом за детето

За да осигурите на малките си наследници безопасен дом, в който да се чувстват свободни, щастливи и безгрижни, то е необходимо да се погрижите за интериора, защото там детето придобива първите си впечатления от света.

Безопасният дом е особено важен в първите месеци от живота на бебето, което по цял ден наблюдава и възприема най-близката му околност. Съвсем скоро започва да пътешества и прави упорити опити да се добере до кухнята или терасата в жилището. По пътя си среща (и вкусва) килима, крачетата на мебелите и други предмети, оставени на пода. Като родители вие трябва да помислите как да му осигурите безопасен дом, така че да си спестите стресовите ситуации и последвалите сълзи, болка и неприятни емоции.

Препоръчителни насоки за безопасен дом

ID-100198819Полираният до блясък паркет или ламинат e доказателство, че мама е съвестна домакиня. Но за лазещия малчуган е особено непрактично. Под несигурните му крачета подът може да се превърне в пързалка и последиците да са неприятни драскотини и плач. За да пълзи и прохожда в безопасна среда, можете да купите обувчици с гумени подметки.
Забравете за килимите или поне не избирайте такива с дълъг косъм, защото е почти сигурно, че част от тях ще влезе в малката уста. Събират и доста прах. Ако все пак не искате да се разделяте с любимата си мека настилка, то можете да я фиксирате с двойно залепваща лента, за да не може любопиткото да ги повдига.
За да бъде безопасен домът, осветлението във всички части на жилището трябва да е добро. Детето се вмъква навсякъде и е добре да има видимост, а и вие да го виждате по-лесно. Освен това ще му спестите стресови ситуации, ако се озове на тъмно. И като говорим за електричество – обезопасете контактите!
Внимавайте с остъклените врати. Чудесно е, че винаги са излъскани до блясък, но ако малкото не ги види навреме може да се стигне дo неприятен инцидент. За да го предотвратите купете и залепете долните части на стъклото с големи лепенки с ликовете на любими анимационни герои.

Повишено внимание в банята. Това важи за възрастни, камо ли за деца. За да не се пързаля детето по плочките, оборудвайте банята с гумени постелки. Те са приятно меки и залепват здраво за пода.

Никакви найлонови торбички в близост до детето. Знаете, че дори и за секунда да отклоните поглед от него е възможно да нахлузи някоя на главата си. Същото важи и за вещи от типа на вратовръзките, шаловете, въженца и т.н.

Внимавайте със сувенирите и стъклото. Освен, че са ви мил спомен са и особено атрактивни за малките ръчички. За да им се радвате по-дълго и за да са в безопасност от децат, подредете ги възможно най-високо на секцията ви.

Безопасна детска стая? Максимум пространство!

dete_bezopasnost1Мит е, че детската стая трябва да бъде най-малката в жилището. Изборът е оправдан само, ако нямате пространствената възможност да осигурите повече място. Ако в първите месеци бебето има нужда само от мека постеля и повивалник, то когато проходи пространството ще е от съществено значение. Как изглежда идеалната и безопасна детска стая?
Детето има нужда от широка и светла стая, в която мебелите са сведени до минимум – не само, за да не се удря в ръбовете им, но и за да има място за игри и други полезни неща. Достатъчни са му креватче, шкаф, стол, масичка и полица или кош за играчките. Мебелите да са от леки устойчиви материали без остри ръбове и ъгли.
Обърнете внимание и на цветовете в стаята. Няма нужда от крещящи цветни мотиви – това само напряга очите. По-добре ще изглежда стая в меки нюанси, които да галят очите. А ако сте по-широко скроени родители може да оставите някой кът в бяло от стената, върху който да се вихри бъдещият Пикасо.

Е, след като прочетохте препоръките ни, смятате ли че в момента детето ви живее в безопасен дом? Или има разминавания?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.