MENU

Върнете стара хартия, вземете нова книга ;)

Stara-hartia-za-nova-kniga

Почистете и прочетете със „Стара хартия за нова книга“

Ако искате да възпитате у детето си любов към книгите и да го въведете в света на екологията, то заповядайте с него на 14 септември от 10,30 часа пред книжен център „Гринуич“ (бул. „Витоша“ 37 ) в София. Там за втора поредна година ще се проведе инициатива за насърчаване на детското четене и разделното събиране на отпадъци „Стара хартия за нова книга“.

Всяко дете, което дойде с възрастен придружител и донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книжка по избор, подаръци от организаторите и партньорите на празника. Освен това под наслов “Почисти и прочети” децата ще могат да научат повече за рециклирането и опазването на природата, да гледат 3D филма „Повелителите на рециклирането“, както и да играят играта „Стани Екогерой!“ в уникален 3D Екобус.

Stara-hartia-za-nova-kniga_2014_1Детският празник в навечерието на първия учебен ден ще продължи и с още много забавления за малки и големи. В програмата са включени куклен театър на еко тематика, магическото шоу на Мистър Джими, интересни викторини, много танци, игри и награди. Предвидена е и целодневна екоработилница за изработване на бижута, цветя и сувенири от отпадъци. В следобедните часове за настроението на малчуганите и техните родители ще се погрижат детските вокални групи „Мики Маус“ и „Врабчета“. В музикалната програма са включени още.
В рамките на инициативата „Забавното лятно четене“ пък ще обяви резултатите от тазгодишната си кампания и ще връчи награди в категориите „Най-четящото дете за 2014 “, „Най-четящ град“, „Най-четящо училище“, „Млад читател“ и специалния приз „Най-активен читател“ за детето, прочело най-много книги от началото на проекта.
Целта на инициативата „Стара хартия за нова книга“ е да покаже на децата как да опазват природата, да събират разделно отпадъците и да стимулира интереса им към четенето. Миналата година в нея участваха над 2500 деца, които предадоха 13 тона хартия и по този начин спасиха от изсичане 169 дървета.
Събитието се организира от ЕКОПАК България, книжен център „Гринуич“ и Столична община, а патрон на инициативата е столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.