MENU

СПИН – чумата на века

spin

СПИН – чумата на века

СПИН – Синдром на придобитата имунна недостатъчност, често е наричан „чумата на ХХ век”. Но ХХI-ви също не е пощаден от нея. И въпреки че вече 31 години са минали от диагностицирането на смъртоносния HIV вирус, все още не са открити медикаменти, които да лекуват, както и ваксина срещу него. Единственият начин да се сведе до нула възможността от зараза е превантивността.

HIV и СПИН не са заболявания за определени обществени групи. Вярно е, че сред хомосексуалистите, наркоманите и жриците на платената любов има много по-висок процент на болни, но това не означава, че член на средностатистическо семейство, с хубава работа и щастлив социален живот не е застрашен от заразяване. Нека видим причините, заради които никой не е имунизиран срещу HIV и СПИН и да уточним разликата между тях.

HIV – същност

HIV означава вирус на човешката имунна недостатъчност. Това означава, че никое животно или насекомо не може да се зарази с вируса и да бъде негов преносител. Този вирус атакува имунната система и я прави уязвима на бактерии, вируси и инфекции, които иначе не биха разболели здрав човек. Така тя престава да функционира правилно.

СПИН – същност

СПИН означава Синдром на придобитата имунна недостатъчност. Той се развива в човешкото тяло след заразяването с HIV вируса. Заразяването с HIV обаче не означава непременно развиване на СПИН. Вирусоносителите (наричани още серопозитивни) могат да живеят години наред без да преминат в крайното състояние, което е СПИН. Това е така, защото инфекцията с HIV е бавна, но прогресираща и преминава през няколко етапа, докато се стигне до синдром на придобитата имунна недостатъчност. Ето кои са те:

spin31. Остра HIV инфекция. Това е първият стадий – периодът от първите две до четири седмици, в които при по-голямата част от инфектирането се забелязват симптоми, наподобяващи настинка – мускулни болки, висока температура, отпадналост, главоболие и други от този тип. Около десетина дни по-късно симптомите отшумяват. В този период не може да се диагностицира HIV дори и да се изследва за него.
2. Сероконверсия. Пeриодът в първия до третия месец след инфектирането. Тялото започва да произвежда антитела в кръвта, за да се противопостави на вируса. Те представляват специализирани клетки, чиято цел е да намаляват количеството на HIV в организма. В този период изследванията за вируса дават положителен резултат.

3. Безсимптомен стадий. Този период е с относителна продължителност, но се смята, че в следващите 10 години болният всъщност ще се чувства напълно здрав, което е много опасно, защото е заразоносител. По време на „затишието” единственият начин човек да разбере, че е носител на вируса е да се изследва за него или да разбере случайно – при даряване на кръв, например.

4. СПИН. Последен етап на болестта. Имунната система е крайно уязвима за всевъзможни паразити, бактерии и инфекции, които не биха засегнали здрав човек. Наблюдава се рязко физическо и умствено отслабване.

Как може човек да се зарази с HIV?

Вирусът се съдържа в телесните течности, но най-високо е съдържанието му в кръвта, спермата, вагиналния секрет и кърмата. Начините за заразяване са три.

1. По полов път. Това включва – вагинален, анален и орален контакт. Всеки контакт без предпазни средства повишава риска от заразяване. Най-сериозен е рискът от аналния полов акт, затова и хомосексуалните двойки са по-застрашени. Лигавицата в областта на ануса е лесно ранима и е сериозна вероятността от разраняване. При хетеросексуалните контакти рискът е на ниво допир на телесни течности – вагинален секрет, предсеменна течност, сперма. С най-нисък риск, но в никакъв случай не е безопасен, е оралният секс. В този случай, ако попадне семенна течност в устата или ако има кървящи венци или други наранявания в устната кухина, вероятността от инфектиране е много висока.

spin12. По кръвен път. Най-висок е рискът от заразяване ако: има допир до кръвта на инфектиран, прелива се серопозитивна кръв, използват се общи игли при инжектиране на наркотици.
3. По вертикален път (от майката към бебето). В миналото серопозитивни бременни жени често са предавали вируса и на бебетата си. В наши дни обаче е огромна вероятността (над 90 %) бъдещата майка да роди здраво бебе, с помощта на антиретровирусно лечение, което включва и периода на кърмене.

Не може да настъпи заразяване с ХИВ, при: целувка, сълзене, пот, ръкостискане, кашлица, хрема, използване на общи прибори, дрехи, обувки. Заразяването е възможно единствено по гореизброените три начини.

Средство за предпазване от HIV

Презервативите са единственото средство за предпазване от вируса по време на полов акт, който е и най-честата причина за заразяване. Те свеждат риска до минимум. Проверява се срокът им на годност и дали не са разкъсани преди поставяне.

Лекува ли се ХИВ/СПИН?

Не, не се лекува. Но се използва комбинация от лекарства, които противодействат на вируса и забавят мутирането му. Това се нарича „антиретровирусна терапия”. Тя удължава периода на липса на симптоми, но не премахва инфекцията.

ХИВ/СПИН е чумата на века, защото все още има много хора, които не са информирани какво представлява болестта или по-лошо – смятат, че това на тях не може да се случи. Бъдете информирани, споделяйте наученото, правете безопасен секс – на този етап това е единственият начин за борба с болестта.

One Response to СПИН – чумата на века

  1. pepita pepita says:

    Изключително добре структуриран материал. Много достъпен за читателя. Трябва да се сподели в тинейджърските форуми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.