MENU

Хепатит С – факти, симптоми, превенция

 

Хепатит С – факти, симптоми, превенция

Хепатит С – факти, симптоми, превенция

Хепатит С е вид вирусна инфекция, която се причинява от вирус със същото име (HCV). Тя най-често засяга и уврежда черния дроб, но може да се развие и в други жизненоважни системи в тялото. В голяма част от случаите протича незабележимо и бива открита случайно, едва когато е нанесла сериозни, дори животозастрашаващи щети на здравето. Затова се запознайте с основните факти, симптоми и начини за лечение на Хепатит С и не пренебрегвайте профилактичните изследвания.   

Начини за заразяване с хепатит С

Вирусът на Хепатит С се предава предимно по кръвен път или при преливане на заразена кръв. Най-често заразяването става при използване на общи игли и спринцовки при наркозависимите. Тръбичките за смъркане на наркотични вещества също носят риск.

Заразяване с Хепатит С може да настъпи още при татуиране или поставяне на пиърсинг, ако инструментите не са стерилиризирани. Риск носят и ползването на общи ножчета за бръснене и четки за зъби. Заразена майка може да предаде вируса на бебето си по време на бременността и раждането.

Вирусът се предава и по полов път, ако по време на акта има кървене. Особено рисков в това отношение е аналният секс без презерватив.

Симптоми за Хепатит С

hepatit1Важна особеност на вируса е склонността му да се променя във времето – по това наподобява вируса на HIV. Заболяването протича по два начина – като остър вирусен Хепатит (15 %) или като хроничен вирусен Хепатит С. Обикновено се проявява с отпадналост, повишена температура, болки в мускулите и ставите, гадене, повръщане, липса на апетит, потъмняла урина, болки в горната част на корема, изсветляване на изпражненията, жълтеница.
Често пъти инфекцията протича без никакви изявени оплаквания или ако има такива, те много наподобяват настинка. В тези случаи Хепатит С се открива случайно, но междувременно може да е причинил чернодробна недостатъчност или рак на черния дроб.
При хроничен Хепатит С инфекцията продължава повече от 6 месеца и също се открива случайно. В 80 % от случаите оплаквания липсват или са много слабо изразени. Инкубационният период на инфекцията е до шест месеца от момента на заразяването.
В малък процент от случаите вирусният Хепатит С протича светкавично. Настъпват чернодробна недостатъчност, жълтеница, подут корем, отоци по краката, кървене от лигавиците на кожата, кома и смърт.

Диагностициране на Хепатит С

Много често се откриват вече причинените усложнения от станалия хроничен Хепатит С. Лекарят задава въпроси за социалния и здравословен начин на живот на пациента и ако има опасни предпоставки за наличие на вируса, назначава изследване на антителата в кръвта.

Тялото се нуждае от няколко месеца, за да започне да произвежда антитела срещу вируса. В този период от време е възможно да не се диагностицира инфекцията, именно заради ниското количество антитела.

Лечение на остър Хепатит С

Разчита се на имунната система да се справи с вируса. Рядко се налага прием в болница, лечението протича при домашни условия и самоподдържащо. То може да включва: липса на физически натоварвания, диета, никаква употреба на алкохол заради действието му върху черния дроб, прием на повече течности. Употребата на лекарства трябва да бъде консултирана с лекуващия лекар.

Болните от Хепатит С трябва да се ваксинират срещу Хепатит А и В, ако не са прекарали тези заболявания. Прави се с цел да се избегнат тежките чернодробни усложнения, които биха настъпили, ако болният се зарази и с останалите вируси на хепатит.  

Превенция от вируса на Хепатит Сhepatit2
Тъй като все още няма разработена ваксина срещу вируса на Хепатит С, за превенция от заразяване трябва да разчитате единствено на себе си като взимате необходимите мерки срещу рисковите фактори.
Специалистите съветват да избягвате споделяне на лични вещи като четки за зъби, самобръсначки или инструменти за маникюр с друго лице, тъй като много лесно могат да пренесат заразата при евентуално порязване.
Ако сте решили да си правите татуировка, пиърсинг, акупунктура или друга процедура, включваща обработка на кожата в дълбочина, доверявайте се на професионалисти, които работят внимателно, в стерилна среда и спазват идеална хигиена.
А ако оказвате първа помощ на човек с кървяща рана, винаги използвайте ръкавици за еднократна употреба – по този начин не само предпазвате раната от инфектиране, но и самите вие се предпазвате от евентуална зараза от чуждата кръв.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.