MENU

Денят на християнското семейство

semejstvo

Денят на християнското семейство

На 21 ноември отбелязваме Деня на християнското семейство – празник, познат с църковното име Въведение Богородично. Традицията повелява родителите да заведат децата на църква, а след това да прекарат деня, или поне вечерта, заедно. Какво още се прави в Деня на християнското семейство и защо той е с толкова голямо значение за църквата и цялата християнска общност? Ще ви посветим накратко в тайнството на празника.

Въвеждане на Света Богородица в Храма, за по-кратко Въведение Богородично, е един от 12-те големи християнски празници. Почитан както от православни, така и от католици, той се приема за своеобразно начало на зимните празници, а в народния фолклор се разчита като предсказание за времето през следващата година – ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото – сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

През 1929 г. Светият синод на Българската православна църква решава да преплете православния канон и народните традиции, съхранявани и отстоявани в продължение на стотици години, провъзгласявайки Въведение Богородично и за Ден на християнското семейство. Защо избират точно този ден обаче?

semejstvo3_1Според библейската история на 21 ноември Дева Мария е въведена в Йерусалимския храм, за да служи предано на Светия Господ Бог – обещание дадено пред него от родителите й още преди раждането й. Едва 3-годишна, тя изкачва сама 15-те стъпала до входа, сякаш тласкана от невидими сила напред към ръцете на Първосвещеник Захария, нейн покровител и благочестител. Мария остава да живее в смирение и служба докато настъпва времето да се омъжи и да изпълни житейската си мисия – да стане Божия майка. И когато този ден настъпва, е поверена на грижите на доста по-възрастния й родственик Йосиф.
Днес, Света Богородица се приема за най-големият закрилник на семействата, на жените и на децата. Денят на християнското семейството се явява едно своеобразно завръщане към деня, в който едни родители доброволно предават своята дълго чакана и лелеяна рожба в служба на Господ. В православните храмове се изнася иконата, изобразяваща как невръстната Богородица пристъпва към своя приемник. А католиците получават Свето причастие.

След литургия семейството се събира у дома, около огнището или в помещението, което най-силно ги сплотява, а на трапезата се слагат вкусни гозби, топла погача и червено вино. Тъй като Денят на християнското семейство съвпада с Коледните пости е разрешена храна, която не е мазна или от животински произход. Позволени са и олио (зехтин) и риба, като по този начин се отчита значимостта на празника, събиращ заедно семейството както на Коледа. Вместо риба могат да се приготвят безгръбначни морски дарове (октопод, миди, скариди, калмари, рапани). Към питката можете да поднесете и мед. Следобед се посрещат гости, а масата остава нераздигана през нощта, за да може Света Богородица да се почерпи и да благослови къщата.

semejstvo4Идеята на празника е родителите да инициират у децата интерес към вярата и религията, като ги заведат в храма и ги посветят в православните традиции. Да им дадат тласък в духовното, нравствено и морално развитие. Така Денят на християнското семейство се явява едно символично въвеждане на детето в лоното на християнската вяра, затвърждаване на силната връзка между поколенията, възпитаване в добродетелите, моралните ценности и семейната принадлежност у младите.
И въпреки че, за съжаление, в съвременното българско общество стойността на семейните ценности е поставена под съмнение, а мнозина не познават повелите и ритуалите на този ден, нека опитаме да стабилизираме вярата в тях и да почетем Деня на християнското семейство, поне символично. За целта не е нужно много – само любов в сърцето и желание за единение.

Кой, ако не родителите, заслужават уважение и благодарност, за това, че са ни отгледали и възпитали в любов и добродетелност?! Кой, ако не децата, заслужават топлината и уюта на дома, в който са израснали?! Кой, ако не семейството, играе основна роля във формирането на личността, характера и ценностната ни система?! Благодарете на Бог и на Света Богородица, че имате близките си. Както и на самите тях.

Защото „Християнското семейство е Ноев ковчег в потопа на живота. То е школа за здрави семейни добродетели – на чиста любов, съпружеска вярност, мир, трудолюбие, целомъдрие. То е домашна църква, в която се служи Богу, възнасят се молитви и се слави Божието име” (из „Слово за Въведение Богородично”).

Честит Ден на християнското семейство!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.