MENU

Трикове за разплитане на косата без накъсване

Трикове за разплитане на косата без накъсване

Дамите с дълга, къдрава или непокорна коса най-добре знаят колко безмилостно жестока е борбата при разплитане на възлите, образуващи се в нея (при ветровито време, спортуване, носене на дрехи с висока яка и т.н.). Много често ситуацията приключва не само със сълзи от болка, но със силно увреждане и ненужно отскубване на косъма. Следващия път, когато това ви се случи, запазете спокойствие и изпробвайте някой от следващите трикове за лесно разплитане на косата, без накъсване.

Ако косата ви се е заплела мокра (след баня или проливен дъжд), търпеливо прокарайте пръсти през възлите. Щом усетите трудност, спрете и пак започнете. Този метод може да отнеме време, но със сигурност ще разхлаби възлите.
За да избегнете заплитането при миене на косата, добавете капка – две лосион за ръце или тяло към балсама си и нежно разнесете. Докато изплаквате разресвайте с гребен с широки зъбци.
В никакъв случай не използвайте кръгла четка – това само може да влоши нещата. В тези случаи ви е нужна плоска четка, която може да се движи през косата, без да се оплита в нея.
Увреждането на косата ще е много по-малко, ако започвате разплитането на възлите от краищата към корена. Постепенно и внимателно обработвайте възела като се придвижвате по дължината на косъма.
Препоръчително е при разресване да преминавате от широки към по-тесни зъбци, за да сте сигурни, че не е останало никакво възелче за разплитане.
Ако се натъкнете на зона, където възлите са особено упорити, ще ви трябва стилизиращ продукт за „смазване“. Нанесете в краищата малко подхранващо масло или балсам, и започнете да разресвате с помощта на гребен с остри зъбци. Не опъвайте, решете внимателно и постепенно.
В случай, че разплитането на възлите ви причинява силна болка, хванете кичура малко над мястото, което обработвате. Така от една страна ще притъпите усещането, от друга – ще предпазите косъма от накъсване.
Разделете косата на 3 секции – една на темето и две странични. Вържете ги поотделно и започнете да разплитате бавно свободните краища. По този начин ще избегнете ненужното дърпане (и евентуално откъсване) на косъма от корена и скалпа. След като приключите, разпуснете секциите една по една и внимателно разрешете от темето назад.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.