MENU

Защо е важен спортът през зимата?

Защо е важен спортът през зимата?

Въпреки че има куп ползи от спорта през зимата, мнозина смятат, че сезонът е чудесен момент за почивка и по-приятни занимания от тренировките. Да, но не! Заседналият начин на живот вреди не само на талията, но и на здравето. А ако интегрирате малко активно движение в ежедневието ще можете да вършите любимите си дейности дори с по-голямо удоволствие, защото спортът зарежда с енергия и добро настроение. Ето и още 7 причини да го практикувате през зимата.

1. Спортът през зимата стимулира имунната система. Редовните тренировки са великолепен начин да подпомогнете защитните сили на организма си. А ако ги комбинирате със здравословно хранене, почти сигурно е, че настинките и вирусите ще стоят далеч от вас. Дори не се налага да излизате за джогинг в мразовитите утрини и вечери. Само 10 минути дневно в клякания, коремни преси, подскоци и разходка са достатъчни да променят начина, по който се чувствате. Опитайте и ще се убедите.

sport_zima32. Спортът през зимата слага край на извиненията да не го практикувате. Празниците, ниските температури, снегът, по-късите дни, настинките – наистина можете да намерите куп извинения да не спортувате през зимата. Но всъщност това е навик, който сами си изграждате и който ви вреди. Дори да ви е трудно да се мотивирате в началото, сами ще се убедите колко по-добре ще се чувствате след ежедневна тренировка – у дома или в близкия фитнес.
Прочетете още:
20 начина да се чувствате страхотно тази зима
3. Спортът през зимата изгаря излишните калории. При дългия престой на закрито, тялото приема повече калории, отколкото изгаря. Така, при редовно отлагане на тренировките, вкусната храна, с която „сгрявате“ сетивата си, се „лепва“ на фигурата ви. Много лесно ще промените положението като си наложите ежедневна физическа активност за стимулиране на метаболизма. И пак ще хапвате, каквото искате.

4. Спортът през зимата ви помага да останете във форма. Въпреки че много лесно можете да скриете излишните килограми под широките дрехи и топлото палто, през лятото те ще излязат наяве. Да не говорим за ефекта, който върху самочувствието ви, когато застанете пред огледалото. И не се залъгвайте, че бързо ще влезете във форма. Много по-разумно е да се грижите за фигурата си през цялата година.

sport_zima55. Спортът през зимата подобрява настроението ви. Да, през зимата често е трудно да останете мотивирани, продуктивни и позитивни. И съвсем логично! Никой не обича студените и сиви дни. Е, въпреки че няма как да промените времето, можете да се погрижите за настроението си. Изследванията са доказали, че спортните тренировки са един от най-ефективните начини да го направите, защото стимулират производството на голямо количество от хормона на щастието – ендорфин.
6. Спортът през зимата ви осигурява забавление в неочаквани ситуации. Зимата е непредсказуема, но не бива да осуетява намеренията ви за физическа активност. Паднал е сняг или е застудяло? Грабвайте ските, кънките, сноуборда, шейната и напред към пистите или пързалката. Или измислете начини да се раздвижите у дома – танцувайте докато чистите, потърсете упражнения в мрежата, измислете свои. Приспособяването към обстоятелствата определено ще ви е от полза занапред.
7. Спортът през зимата удължава живота ви. Това определено не е клише. Защото колкото и приятна да е зимната летаргия на топло у дома пред масата или в леглото, тя се отразява пагубно на здравето, жизнените ви функции, а от там и на живота ви. Преспиването е също толкова вредно, колкото и недоспиването. Часовете пред телевизора или компютъра увреждат очите, мускулите, тялото ви. Никой не ви съветва да се откажете от тях. Просто ги редувайте с физическа активност. Всеки ден.

Всички знаем колко трудно е за неактивен спортист да следва редовен тренировъчен режим. Но това е само в началото. Помислете за стегнатото тяло, което ще изваете след няколко седмици, както и за всички вкусотийки, от които до този момент сте се лишавали и вероятно ще усетите прилив на мотивация. След това просто не спирайте. Е, готови ли сте за спорт?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.