MENU

Как да се движите повече при работа зад бюро?

 

Как да се движите повече при работа зад бюро?

Как да се движите повече при работа зад бюро?

Огромна част от населението в световен мащаб прекарва часове в статичен работен режим – най-често зад бюро в офис среда. Като добавим придвижването с автомобил до работното място и няколкото часа сън преди новия ден, вариантите за активно движение са ограничени. Но не и невъзможни.

Предлагаме ви да интегрирате в ежедневието си няколко лесни и ефективни начина за повече движение при статичен работен режим, за да не навреди той на здравето и фигурата ви.

rabota_dvijenieИзползвайте стълбите. Асансьорът може да ви служи като извинение да стигнете по-бързо до бюрото си, но движението по стълбите ще ви тонизира и ще ороси мозъка ви, подготвяйки го за режим на работа. Е, никой не настоява да тръгнете пеша по стълбите до 10-ия етаж преди делова среща. Просто си наложете ежедневно да изкачвате между 3 и 5 етажа, в зависимост от спортния ви тренинг.
Носете крачкомер. Нямате представа колко мотивиращо действа това устройство, измерващо всяка ваша стъпка през деня. Можете да си поставите някакъв разумен норматив, който да се стремите да постигате от момента на тръгване за работа до прибирането ви вечерта. По този начин ще търсите допълнителни начини за движение в ежедневието – по-далечно паркиране, придвижване пеша, разходка за обяд.
Разговаряйте очи в очи с колегите. Оставете телефонната слушалка и забравете електронната поща като начин на комуникация. Освен ако не е абсолютно наложително като официална форма на кореспонденция, ако искате да кажете нещо на някого, станете и го направете лично. Освен, че засвидетелствате лично отношение и уважение, подарявате още няколко минути движение на скованото си от седене тяло.

Правете активна почивка на всеки час. По правило на всеки час работа в седнало положение се полагат 5 минути движение. Възползвайте се от тях пълноценно – налейте си чаша вода от машината, изпушете една цигара на терасата, разтегнете се и се разкършете, разчистете бюрото си. Така не само натоварвате тялото си, но помагате на мозъка да си почине от работния режим.

rabota_dvijenie2Обядвайте навън. Мнозина са свикнали да обядват зад бюрото, а това е наистина вредно. Не само, че не можете да се насладите на храненето, но и възпрепятствате пълноценното функциониране на стомашно-чревния тракт. Използвайте времето за обедна почивка по предназначение. Седнете в близкия ресторант или в парка, но си оставете няколко минути и за разходка след това.
Идете по-далеч за кафе. Ако решите да си вземете чаша кафе или нещо друго ободряващо следобед, изберете по-далечен търговски обект, а не този в сградата или в съседство. Е да, ще загубите малко време, но ще тонизирате мозъка и тялото си, а  удоволствието от консумацията после ще е още по-голямо.
Ходете на фитнес преди или след работа. А може и в обедната почивка, ако условията го позволяват. Изразходването на допълнителни усилия ще компенсират времето, което прекарвате на стола през деня. Дори и само 20 – 30 минути, винаги е по-добре от нищо.
Изградете си нови навици. Променете някои обичайни действия по време на работния си ден. Научете се да стоите прави докато говорите по телефона, използвайте градски транспорт или велосипед до офиса, замествайте колегите си, ако се налага да се отиде до друга стая или етаж или правете 15-минутна следобедна разходка. Подобни упражнения подобряват продуктивността и работоспособността.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.