MENU

8 вдъхновяващи филма за душата

8 вдъхновяващи филма за душата

8 вдъхновяващи филма за душата

Обичате ли хубавите, вдъхновяващи филми, които ви карат да се смеете до сълзи, да се замисляте, дори да плачете след финалните надписи? Обичате ги, разбира се – всички се наслаждаваме на хубавото кино, особено, когато филмът се запечатва в съзнанието ни като вълнуваща история, която искаме да си припомняме отново и отново.

Истински вдъхновяващите филми са изпитан лек срещу душевната умора и стресa от ежедневието. Ако чувствате живота си монотонен, ако ви липсват емоциите, които ви движат напред, ако личното ви вдъхновение се е „запиляло” някъде, то ще го повикате по най-ефективния начин – като изгледате някой от филмите попаднали в Топ 10 по вдъхновение през последните години.

„Форест Гъмп“ („Forrest Gump“)

Тази драматична комедия от 1993 г. с участието на Том Ханкс е наградена с 6 „Оскар“-а. Сюжетът проследява историята на едноименния герой – сърдечен, позитивен, леко глуповат мъж, който търси любовта на живота си. Филмът е трогателен и невероятно вдъхновяващ.

„Може да съм идиот, но почти през цялото време се мъчех да постъпвам правилно – а мечтите са си просто мечти, нали? Така че независимо от всичко си викам, че винаги мога да си припомня миналото и да си кажа, че поне не съм водил скучен живот. Нали се сещате какво искам да кажа?“

„Тетрадката“ („The Notebook“)

Романтичният филм от 2004 г. е екранизация по роман на Никълъс Спарк. Добива световна слава както със сюжета, така и със звездите Райън Гослинг и Рейчъл Макадамс, които по това време са двойка в живота. Химията помежду им и невероятната история за силата на любовта и пречките, които преодоляват, за да бъдат с любимия човек, са превърнали лентата в един от най-добрите романтични филми на всички времена.

Няма по-хубава любов от тази, която събужда душата и те кара да искаш още, която запалва пламък в сърцата и успокоява умовете“.
smelo_surce„Смело сърце” („Braveheart“)
Вдъхновяващ исторически епос от 1995 г. с незабравимото участие и режисура на Мел Гибсън. Печели 5 „Оскар“-а, включително за най-добър филм и най-добър режисьор. Сюжетът разказва историята на шотландеца Уилям Уолъс, който убеждава сънародниците си да се опълчат на властта на Британската империя. Пригответе се за разтърсващо душата кинопреживяване.
„Да, бийте се и може да умрете! Избягайте и ще живеете… поне за кратко. И когато след дълги години лежите на смъртния си одър, няма ли да искате да замените всички тези изживени дни за един шанс, един – единствен шанс да се върнете отново тук, за да кажете на нашите врагове, че може и да отнемат животите ни, но никога няма да отнемат свободата ни?!“
Хитч“ („Hitch“)
Романтична комедия с Уил Смит от 2005 г. Героят му е специалист по романтични проблеми, помагащ на семейни двойки да преоткрият пътя си един към друг. Разбира се до момента, в който той самият не се натъква на Нея в лицето на Сара (Ева Мендес). Филмът е коктейл от хумор, приключение, романтика и вдъхновение.

„Никога не кради, лъжи, мами и пий. Но, ако ще лъжеш, лъжи, за да си до този, когото обичаш. Ако трябва да измамиш – измами смъртта. Ако трябва да пиеш – пий за моментите, които те оставят без дъх.“

„Ритни камбаната с финес“ („The Bucket list“)

Черна комедия от 2007 г. с участието на двама холивудски ветерани – Джак Никълсън и Морган Фрийман. Героите им разбират, че са неизлечимо болни и съставят списък с нещата, които не са направили през живота си, но винаги са мечтали. Един тежък, емоционален филм за силата на духа и триумфа над тленното.

„Древните египтяни вярвали, че когато умрем и душите ни се възнесат на небето Боговете задавали два въпроса: Намерихте ли радостта в живота си? И – животът ви донесе ли радост на хората около вас?“

erin„Ерин Брокович“ („Erin Brockovich“)
Биографичен филм от 2000 г. с участието на Джулия Робъртс. За ролята си тя получава „Оскар“ и „Златен глобус“. Ерин Брокович е самотна майка, без работа и без надежда за бъдещето до момента, в който не се изправя срещу енергийна компания, застрашаваща здравето на живеещите в района. Гледайте този филм, когато имате нужда от стимул да промените нещата около себе си.
„За първи път в живота ми съм уважавана от околните. Моля, те не ме карай да се откажа от това.”
„Мръсни танци“ („Dirty dancing“)
Музикална романтична драма от 1987 г. Истинска класика! Младата Бейби (Дженифър Грей) среща чаровния инструктор по танци Джони Касъл (Патрик Суейзи). Докато я учи на секси ритмични движения химията помежду им нараства… „Мръсни танци” е революция за времето си и един от най-обичаните и награждавани музикални филми – има „Оскар“ за най-оригинална  музика и песен – „The time of my life“. Гледайки го се убеждаваме, че няма нищо невъзможно, ако отдадем времето, волята и сърцето си на това, което искаме да ни се случи.

„Страхувам се от това да си тръгна от тази стая и никога повече в живота си да не почувствам това, което чувствам, когато съм с теб.”

Уол-и (Wall-e)

Интелигентна анимация от 2008 г., наградена с „Оскар“. Сюжетът ви запознава с очукано и ръждясало симпатично роботче, живеещо самотно на Земята. Действието се развива в бъдещето, когато хората живеят във високотехнологична космическа станция, отдадени на хапване и летаргия. Със завиден ентусиазъм Уол-и разчиства боклуците на вече изоставената планета и един ден среща Ив, изпратена от хората да провери има ли останал живот на Земята. Героят съвсем по човешки се влюбва в Ив и приключението започва! Филмът е предупреждение за екологичната катастрофа, която Земята няма да избегне, ако не променим начина си на живот.

Нямаме цитат от Уол-и, защото сцените в него са без диалог. Но това не попречи на милиони зрители по света да следят пътешествията на малкия робот и да се вдъхновяват от оптимизма и сърдечността му.

А кой или кои филми са вашите душевни вдъхновения? И за какво?

Written by:

Published on: 16/05/2019

Filled Under: 24 кадъра

Views: 15560

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.