MENU

Как да се справите със стреса на работното място?

stres-rabota

Как да се справите със стреса на работното място? 

Въпреки че работното място осигурява прехраната, в тази динамична и високо конкуретна действителност, то е източник и на разрушителен стрес. Стрес, който бавно, но сигурно подкопава здравето, нервната система, личният живот, дори самочувствието. И който в крайна сметка ще ви демотивира. Вижте как да победите стреса на работното място, за да бъдете по-ефективни и наистина да се наслаждавате на онова, което вършите.

Работното място е мястото, което обикновено заемате по минимум 8 часа всеки ден, на което се сблъсквате с редица регламентирани и нерегламентирани задължения, ожесточена конкуренция, крайни срокове и динамична комуникация. Като добавим деловите срещи, изискванията на прекия ръководител, променливите настроения и интригите на колегите, се оформя една доста стресираща картинка, в която единственият начин да оцелеете е да намерите ефективен начин да се самосъхраните.

Може да не ви се вярва, но такива има. И са нужни само няколко дребни промени в ежедневните ви навици, за да се почувствате като нов човек на работното си място и да започнете да се надсмивате на стресиращите обстоятелства. 

1. Опитвайте да запазите спокойствие в неблагоприятни ситуации. Бройте до 10 и фокусирайте съзнанието си върху проблема, а не върху източника.
2. Отивайте на работа 10 минути по-рано от обичайния начален час. Така ще имате време да се ориентирате в задачите си за деня, да отговорите на няколко мейла и да се настроите на работна вълна преди другите. А може би и да си тръгнете по-рано?
ID-1002026153. Старайте се да разпределяте работата си равномерно и задачите по приоритет. Първо вършете належащите дела, към които знаете, че шефът ви има пряко отношение. Ако се налага се консултирайте с него. Разбивайте и големите проекти на по-малки, които да изпълнявате поетапно. Така ще избегнете стреса от наваксване в последната минута.
4. Поддържайте настроението си на работното място безгрижно и позитивно. На всеки час пред компютъра отделяйте по 5 минути за кратка почивка. Можете да ги използвате за неангажиращ разговор с колеги, цигара и кафе, телефонен разговор с любим човек – за всичко, което ще предизвика усмивка на лицето ви.
5. Пийте много вода и зелен чай. Приемът на повече течности през деня ще поддържа притока на кислород към мозъка и ще държи под контрол хормоните, причиняващи стрес?
6. Ограничете кофеина, шоколада, цигарите и алкохола. Всички те стимулират нервната система и ви правят още по-чувствителни.
7. Хранете се здравословно и на правилни интервали от време. Помнете, че балансираното меню, богато на жизненоважниите за организма хранителни компоненти (протеини, витамини, минерали, Омега-3), помага да мислите трезво и хладнокръвно в критични моменти.
8. Винаги поставяйте здравето преди работата си. Не пренебрегвайте сигналите, които тялото ви изпраща. Честите главоболия, сърцебиенето, непълноценният сън и неразположенията са повече от ясен знак, че сте под силен стрес. Взимайте мерки своевременно.
9. Спортувайте и се глезете. Упражненията, йогата, джогингът и медитацията вършат чудеса със стресирания организъм. 1 път седмично ходете на масаж или на сауна, излизайте на кино и срещи с приятелки. Ако нямате възможност, правете го у дома с отпускащи сетивата аромати и козметични продукти.

И още едно златно правило: Опитвайте да не се ядосвате за дреболии. Защото както е казал Ницше „всички неща са дреболии“ и освен да си навредите, друго няма да постигнете. Може би е прав?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.