MENU

Хипохондрия – болести дебнат отвсякъде

 

Хипохондрия – болести дебнат отвсякъде

Хипохондрия – болести дебнат отвсякъде

Хипохондрията е неоправдан страх от болести. Досадно е, но трябва да знаете, че това е психологическо заболяване и страдащите от него имат нужда от разбиране и съдействие за справяне с проблема. Ето какво представлява хипохондрията и защо е толкова обсебваща.

hipohondria1Без съмнение всеки от вас има поне един човек в обкръжението си, който не спира да досажда и изнервя с постоянните си здравословни оплаквания. Не сте се виждали седмици наред, а когато се засечете някъде, първоначалната ви дружелюбна усмивка постепенно угасва и се оказвате атакуван от темата за бившите, настоящи и потенциално възможни болежки на приятеля си. Това е хипохондрия.
Хипохондрикът изпитва непрекъсната тревога за здравословното си състояние и е склонен да изучава тялото си с увереност, че нещо в него не е наред. Често е склонен да тълкува някои симптоми като предвестник на тежка болест и дори отхвърля преценките не на един, а на няколко здравни специалисти. Той изпитва мазохистична удовлетвореност от говоренето за своите болести. Или поне така ни се струва докато ги изслушваме.
Истината е, че от хипохондрия най-често страдат хора, вкопчени в живота, хора, които искат да му се наслаждават. Единственото им желание е да бъдат сто процента сигурни, че са здрави. Много често те не са доволни от отношението на лекаря, както и от резултатите и си тръгват с усещането, че състоянието им не е взето насериозно. Затова отиват при друг. Хипохондриците сменят лекарите си толкова често, колкото Лейди Гага своите прически!

Симптоми за хипохондрия:

  • Внушение за определено заболяване при мисълта или информираността за него
  • Непрекъсната консултация с много и различни специалисти, честа смяна на лекарите
  • Оглеждане на тялото за белези и симптоми на определен проблем
  • Изолиране от социалната среда и вглъбяване в здравословното състояние
  • Нестабилно емоционално състояние, изразявано в непрекъснати разговори за здравето
  • Неконтролируем страх, че най-безобидният симптом може да е признак за сериозно заболяване
  • Маниакално проучване на конкретен здравословен проблем
  • Редовна проверка на жизнените показатели, включително изследвания
  • Постоянно търсят уверения от близките и специалистите, че здравето им е добре и въпреки това се съмняват
  • Не вярват на резултатите от прегледи и изследвания и се чувстват подценени

hipohondria2Има черти от характера, които са предпоставка за появата на хипохондрия. Такива са колебливост, чувствителност, нарцисизъм, самокритичност, невротичност. В наши дни най-честа причина за развитие на болестта е стресът. Стремежът към материален просперитет, напрежението в работата, жонглирането с „няколко дини под една мишница“ е сериозна предпоставка за психологически срив.
По ирония на съдбата огромното количество здравни сайтове са проклятие за болните от хипохондрия. Упоритото търсене на информация за всевъзможни симптоми подхранва състоянието на хората, склонни да се диагностицират. Чувства болки в долната част на корема – едно излизане в търсачката на „апендицит” и хипохондрикът изпада в нерва възбуда, че е открил какво му е! Да се обади ли на Бърза помощ или да потърси още? Бенката, която има по рождение е сменила цвета си или размера си? Почти сигурно е, че става дума за раково образувание. Следва записване на час при онколог.
Животът на болните от хипохондрия e труден и изпълнен с тревога. Те се лутат в един омагьосан кръг, но излизане от него е възможно. Важно е болният да бъде заобиколен от близките си, с които да потърси помощ от психолог и същевременно да бъде максимално щаден от стресови ситуации. Една позитивна програма в съчетание с посещения на групови терапии и повече физическа активност би свършила чудеса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.