MENU

Диетичен режим според възрастта

 

Диетичен режим според възрастта

Диетичен режим според възрастта

Хранителните нужди на организма се изменят с възрастта. Ето защо, дори диетичните режими да следват определен набор от правила, те трябва да бъдат моделирани така, че да задоволяват нуждите на организма от определени вещества в съответния период от биологичното му развитие. По този начин не само метаболизмът ще функционира правилно, но и здравословните рискове на възрастта ще бъдат понижени.

И така, какъв диетичен режим е подходящ за вашата възраст и какво количество храна трябва да ядете? Продължавайте да четете.

dieta3Диетичен режим за 20-годишни
Едно от най-големите предизвикателства за хората в тази възраст е да се научат да се хранят правилно – разбира се, ако намират време да го правят. Отдадени на образованието или професионалното си развитие, те рядко имате време за готвене и предпочитат по-лесния вариант – бързи закуски, готова храна за вкъщи, полуфабрикати.
Тъй като метаболизмът на 20-годишните работи на бързи обороти, за тях е препоръчително да се хранят на всеки 3 – 4 часа. Но не с въглехидрати и вредни храни, които вместо хранителни вещества осигуряват само калории и риск от сериозни заболявания на кръвоносната система в по-късен етап от живота.
Заменете газираните напитки с прясно изцедени плодови сокове, за добро храносмилане похапвайте фибри за закуска, а енергията за деня можете да си набавите от протеините в не мазните меса и рибата. Чрез пълнозърнестите храни ще си набавяте нужната порция въглехидрати.

Диетичен режим за 30-годишни

С навлизането в 30-те години от живота метаболизмът се забавя и изгарянето на мазнините става по-трудно. Затова в този период е най-добре да се започне т.нар. „превантивна диета“, която избягва храните с риск за здравето и същевременно подготвя тялото за евентуални заболявания.

Важно е също така храните в диетичния режим да задоволяват и нуждите на кожата. В тази възраст признаците на стареене като изсушаване, загуба на еластичност, бръчки, започват да личат по-ясно и тялото ви се нуждае от по-голямо количество антиоксиданти, за да се пребори с тях.

Наблегнете на зеленчуци като аспержи, броколи, спанак и патладжани. Увеличете и приема на витамин Е чрез авокадо и ядки, за да не губите внезапно енергия по средата на деня. Приемът на протеини също трябва да е по-висок, за да поддържа метаболизма ви. Месото е чудесен вариант, но можете да опитате и със сирена и кисело мляко.

dieta4Диетичен режим за 40-годишни
Ако скоростта на метаболизма през 30-те години е бавна, то през 40-те ще се забави още повече. В тази възраст тялото започва да губи най-малко 10 % от мускулната си маса, което освобождава повече пространство за мастни клетки.
Ето защо от особено значение в хранителното меню са протеините, които подпомагат възстановяването на мускулите и стимулират развитието им, ограничавайки натрупването на мазнини. Можете да си ги набавите от бобовите култури, яйцата, бадемите, млечните продукти, пилешкото и сьомгата.
С навършване на 40-годишна възраст започват да отслабват и ставите. Появяват се проблеми с костите, особено при онези, които не са получавали достатъчно калций през годините. За да забавите процеса включете повече мляко, сирене и кашкавал в менюто си. Ако искате да избегнете пълномаслените варианти, опитайте с витаминни добавки. За максимален ефект ограничете до минимум кофеиновия прием, тъй като той пречи на усвояването на калция.

Диетичен режим за 50+ – годишни

Жените в тази възрастова група се нуждаят от минимум 1000 мг. калций дневно. Затова трябва да включват кисело мляко, прясно мляко или сирене към всяко ядене за деня. Мъжете път трябва да започнат да обръщат внимание на простатата си и да си правят редовни профилактични прегледи.

Увеличете приема на фибри, за да избегнете запека. Тях можете да си набавите от пълнозърнест хляб, овесена каша или мюсли, подходящи плодове и зеленчуци. Антиоксидантите също са сред най-важните хранителни компоненти, защото здравето и кожата ви стават изключително уязвими от свободните радикали.

Дори да не сте любители на диетите, ако в хранителния ви режим присъстват необходимите за орагнизма вещества, можете да коригирате менюто си според моментните си нужди. Всъщност мислите ли, че се храните подходящо за възрастта си?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.