MENU

Среща с г-жа Кристин Бене – основател на Delarom Paris

benet

Среща с г-жа Кристин Бене – основател на Delarom Paris

Може би сте забелязали красивите опаковки в коралов цвят, които греят на входа на DermaLounge от известно време… Подписани като „Delarom Paris”, тези кутии съдържат едни от най-високо технологичните формули в ароматерапията – една естествена наука за красотата, която свързва с помощта на професионализъм и емоция, мощното действие на растенията и това на етеричните масла.

Привлечени от естествените им и впечатляващо резултатни формули, ние се срещнахме с екипа на Delarom Paris, като използвахме възможността да научим малко повече за тази иновативна и богата на история козметична марка – по-малката сестра на успешните Decleor и Darphin.

Hydration_1Закътана в една спокойна и тиха уличка на близко парижко предградие, сградата на лаборатории Delarom ни посреща в искрящо бяло, с коралови оттенъци. Погълнати от задачите си по козметичните разработки, хората от екипа работят в тишина. Поздравяват ни с усмихнати очи, преди да стигнем до Кристин Бене (Christine Benet )– съучредител на Delarom.
Кристин Бене е една от онези жени, които не са в конфликт с времето. Никога не бихме й дали годините, но 45-годишният й професионален опит очертава параметрите на възрастта й. Лъчезарна и усмихната, Кристин Бене сияе. С младия си дух, посветен на бъдещето, тя излъчва онова младежко очарование и професионална компетентност, които заслужават адмирации.
С неутолим възторг към работата си, тя започва своя разказ: „Най-добрата картина за аромата, която мога да дам, е тази на неговата автентичност във времето. Повече от 45 години работя, усвоявам нови неща и изучавам свойствата на етеричните масла, както и еволюцията на употребата им във времето.”

Кога се е появила ароматерапията?

Преди хилядолетия още, хората в Древен Египет и в Китай са познавали и използвали етеричните масла като козметична грижа. Първият уред за дестилиране на етерични масла е бил измислен в Египет. Етерични масла са били използвани от векове и в Европа, но не се говорело много за това. По време на Втората световна война, след откриването на антибиотиците и кортизона, се е ширело мнението, че всичко, свързано с растенията, са празни приказки. Постепенно темата е била забравена.

Каква е била причината отново да се заговори за наука за растенията?

Забелязан бил фактът, че всички нови лекарства имат нежелани странични ефекти. Група по-възрастни лекари се заели отново с изучаване на растенията, макар че никой не вярвал истински в успеха на начинанието. Превръщането на ароматерапията в комерсиален продукт се случило на доста по-късен етап.

Кои козметични марки първи са проявили интерес към тази наука?

За първи път френски марки започват работа съвместно с ароматерапевти през 70-те години на миналия век. Един от пионерите е Clarins, последван почти веднага от марка Decleor на някой си господин Андре Бене – впоследствие станал мой съпруг.

Products on rocks

Трите козметични линии, които сте създали заедно (Decleor, Darphin и последно Delarom), са свързани изцяло с ароматерапията. Етеричните масла винаги ли са били ваша страст?

В най-ранната си младост малко се страхувах от ароматерапията. Етеричните масла бяха нещо магическо – знаеше се, че имат мощно действие с най-често позитивен ефект, но не бяхме сигурни до каква степен беше допустимо или не използването им.

Как козметиката събуди интереса ви?

В онези години, за които говорим, работех в сферата на висшата мода. Нямах самочувствие, защото често ми се появяваха дребни пъпчици по лицето. И тъй като идвах от медицински кръг, който се отнасяше с недоверие към козметиката, ми препоръчваха да използвам вазелин. Това обостри проблема ми и аз взех решение да започна личен контакт с дерматолози – нещо, което ми харесаше все повече. Замислих се да завърша училище за козметици, за да се грижа за хора с дерматологични проблеми. Искаше ми се да съчетая грижата за жени с кожно страдание, и чисто козметичната грижа, за да им върна усещането, че са красиви, независимо от проблема.

CHRISTINE-BENETКак открихте терапевтичните свойства на етеричните масла?
Когато постъпих в училището за козметици, все още не бях съвсем убедена в качествата на козметиката. Използвах различни кремове, но кожата ми оставаше груба. След разговор за моите кожни неблагополучия с учителката ми, тя ми предложи да остана след часовете, за да третираме кожата с етерични масла. На излизане от училище опипвах страните си, които ухаеха приятно, и усещах кожата си мека, еластична и гладка. Това беше истинско прозрение!
Какво обучение последва за вас?
Навремето нямаше дипломи по ароматерапия и аз получих сертификат. Започнах да работя в различни клиники, където се грижех за пациентите, но изключително трудно се добирах до адекватни продукти, тъй като все още рядко се срещаха на пазара.
И тогава се запознахте с марка Decleor?
Да. От Decleor ми предложиха няколко продукта, с които да работя. Година и половина по-късно, когато един ден отидох отново да взема продуктите си, съдбата ме срещна със собственика на компанията. Той ме попита с какво се занимавам и го намери за изключително интересно, след което ми предложи да продължим заедно. Скоро след това станахме съпрузи…

Колко красива приказка! От гледна точка на опита, с който разполагате, как бихте преценили напредъка на днешната козметика?

Намираме се в ключов период. Козметиката преживява пик, но едновременно с това към нея продължава недоверието на част от медицинските и научните среди. Ето защо ние работим изключително усърдно и сериозно, с прецизен контрол. Всички наши продукти са научно разработени и дерматологично тествани – нещо, което навремето не се спазваше задължително.

Pochistvashti + revitality+face black and white_1Какво се е променило в ароматерапията?
Днес етеричните масла се селектират много внимателно. Ще ви дам пример – когато започнах преди 45 години, можеше да се лавира между 250 различни масла, без да се знае с абсолютна точност какви са границите на употребата им. Говоря и за нас, и за останалите. Всеки, който се докосваше до ароматерапията, биваше запленен, но липсваха обучени кадри. Днес, когато се произвежда продукт със съдържание на етерични масла, разполагаме с легална оторизация да избираме измежду 80 етерични масла.
Защо такива рестрикции?
Използването на етерични масла е цяла наука. Всяко масло притежава свой кариотип – нещо като документ за самоличност. Именно кариотипът ни позволява да знаем какво количество можем да употребим от едно или друго масло, с точност до една десета от милиграма. Нямаме право на грешки.
Някои масла могат да бъдат много опасни. Маслото от анжелика („архангел”), например. Въпреки името си, то има много мощно действие, което може да засегне сърцето. Лавандуловото масло е следващият ми пример. Ако го използвате в малко количество, то е перфектен цикатризиращ агент. Но ако се разминете с добрите пропорции, може да изгорите кожата.

Delarom има спецификата да бъде млада компания, но с многогодишен опит, заради двете марки, създадени от вас в близкото минало. Това е голямо предимство и сила, нали?

Да. Нашата марка е млада, но се възползва от целия ни богат опит и знания, структура и протекция. При комерсиализацията на продуктите на пазара, за клиентите ни не съществува никакъв риск.

Какво поддържа у вас непокътнат огъня, след всичките тези години?

Ароматерапията е артистична наука. Необходимо е да се познават свойствата на етеричните масла и начинът на съчетаването им, но също така е важно как се сливат ароматите, за да оставят приятно усещане от маслото. Ароматерапията изисква сериозна работа, но съдържа и една творческа част, която напомня дизайна при дрехите…

Products_art

Вие за малко не прекратихте всичко…

Когато продадохме Darphin (на Estee Lauder Group), бяхме решили да спрем дейността си. Но трите ни деца успяха да ни убедят, че това би било малко преждевременно…

И кое точно ви накара да се завърнете?

Дадохме си сметка, че формулите, които сме създали във времето, все повече ще излизат от употреба… Че нямаме вече право да използваме парабени, нито феноксиетанол… Счита се, че и силиконите не са добри за кожата. И решихме да се завърнем, за да създадем една модерна компания, която да печели от своята навременност и актуалност, както и от най-авангардните научни постижения в областта.

Кое е отличителното в предложението от Delarom?

Тъй като работим с продукти от природата, взехме решение да създадем една харта за адекватност – да следваме правилата на хартата, която изключва замърсяване на околната среда, декларира употреба единствено на естествени съставки и прилагане на най-нови технологии. Дестилацията е много по-малко замърсяващ метод. Всичко, което днес произвеждаме, е изключително актуално. В това се крие нашата сила.

DELAROM-hele-serien1

По какъв начин превръщате в предимство младостта и гъвкавостта на компанията, съпоставена с големите производители?

По-старите компании са пленници на успеха на своите продукти. Технологиите се развиват, но въпреки това за тях е адски трудно да променят една или друга наложена формула. При нас интегрирането на последните иновации е много по-бързо и лесно. Така например, през 2014-та включихме в нашата козметична серия Objectif Jeunesse авангардната технология за забавяне на клетъчния ритъм, лауреат на Нобелова награда за 2009-та.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.